IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на кафе през 2010 донесе рекордни приходи на Бразилия

Приходите на страната от износа на кафе през миналата година нараснаха с 33% до 5,7 млрд. долара

11:20 | 11.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Износът на кафе през 2010 донесе рекордни приходи на Бразилия

2010 година се оказа рекордна за Бразилия по отношение на приходите на страната от износа на кафе в резултат от по-голямото търсене и силния скок в цените на суровината. 

Бразилският износ на кафе през 2010 година се е увеличил значително с 33% спрямо 2009 до рекордните 5,7 млрд. долара, показват данни на бразилския Съвет на износителите на кафе, цитирани от AFP.

Латиноамериканската страна е най-големия производител на кафе в света.

На външните пазари са доставени 33 млн. чувала бразилско кафе с тегло 60 килограма всеки, което е с 9 на сто повече, отколкото през 2009 година. Сортът арабика е основният в износа на бразилско кафе с 86 на сто от общия обем, а 10% се падат на разтворимото кафе.

Европа остава основен потребител на бразилско кафе, купувайки 54% от износа, като Германия и Италия имат най-голям дял сред европейските страни. Северна Америка се нарежда на второ място с дял от 22%, докато на Азия се падат 17%.

В Бразилия се произвежда над една трета от кафето в света, по данни на Международната асоциация за кафето.

Според генералния директор на Съвета на износители на кафе в Бразилия Гилиермо Брага резултатите от 2010 г. са надминали всички очаквания и могат да се обяснят със силното нарастване на световното потребление на ароматната напитка.

За голямото увеличение на приходите от износа на кафе помага и поскъпването му с над 70% през 2010, като цените му на световните пазари достигнаха най-високите си нива за последните 13 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още