IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на маслодайния слънчоглед се устреми към 12-годишен рекорд

Сделки за слънчоглед в страната вече се сключват при цени, близки до 900 лв./т

15:15 | 07.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на маслодайния слънчоглед се устреми към 12-годишен рекорд

Цената на маслодайния слънчоглед у нас и на международните борси продължи да расте и през първата седмица на новата 2011 г. За разлика от края на миналата година, когато на Софийска стокова борса (ССБ) беше предложена оферта за продажба на слънчоглед при твърде високата към момента цена от 1050 лв./т* и логично до сделки не се стигна, тази седмица оферти за слънчоглед нямаше.

Търговци на едро обаче казаха за Investor.bg, че през последните дни слънчогледът в страната се търгува средно при цени, близки до 900 лв./тон. Борсови цени около 900 лв. за тон слънчоглед бяха достигнати в края на 2007 г., след което започнаха да падат.

Според борсовите данни у нас цени на маслодайния слънчоглед над 900 лв./т не е имало от 1998 г. насам. Така че към момента вече са достигнати високите цени отпреди три години и вероятността в близко време те да бъдат надминати не е малка, коментираха наблюдатели на стоковите пазари. Само преди месец на едро сделки за слънчоглед се сключваха при около 830-840 лв./т. 

Това означава, че цените на едро на слънчогледа у нас е твърде възможно скоро да поставят 12-годишен рекорд.

В случая тенденцията за растеж на цените на слънчогледа се наблюдава и на международните борси. Причините за поскъпването основно са: невисоката реколта от тази култура у нас и в Европа; използването му не само за получаване на олио за консумация, но и за производство на екогориво. Към днешна дата цената (преизчислена в лева) на слънчогледа на борсата в Будапеща е 978 лв./т.

За времето от Коледа досега, следвайки посоката на движение на цената на слънчогледа, суровото олио на борсата в Ротердам поскъпна с още 4% до 1510 долара/т. За същия период захарта в Лондон пък поевтиня с 4,5% до 748 долара за тон.

Актуалните котировки на пшеницата и на царевицата в Будапеща са съответно 397 лв./т и 404 лв./т. Към тази сутрин на борсата в Чикаго котировките на пшеницата са 290 долара/т, а на царевицата – 237 долара/т.

*Посочените цени в лева са без включен ДДС

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още