IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабият долар върна цената на петрола близо до двугодишен връх

Медта подобри вчерашния си ценови рекорд, поскъпвайки до 4,3075 долара за паунд

09:26 | 28.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Слабият долар върна цената на петрола близо до двугодишен връх

Цената на петрола отново се вдигна над 91 долара за барел и гравитира близо до най-високото си ниво за последните две години заради очаквания, че петролните резерви на САЩ са продължили да се свиват. 

Поевтиняването на щатския долар за четвърта поредна сесия днес също подкрепи покачването на цените на стоките, които се търгуват в долари. Цената на медта продължи да се повишава днес, като надмина вчерашните си рекордно високи нива, пише Bloomberg.

Американският лек суров петрол с доставка през февруари се повишава с 10 цента до 91,102 долара за барел по време на днешната електронна търговия. Вчерашната сесия му донесе спад от 0,6%, след като в началото й петролът поскъпна до 91,88 долара за барел, отбелязвайки най-високото ценово ниво от октомври 2008 насам.

Днес излиза седмичният доклад на Министерството на енергетиката на САЩ, който се очаква да покаже спад на петролните запаси на страната за четвърта поредна седмица. Според пазарните прогнози те са намалели с 3 млн. барела до 340,7 млн. барела в рамките на седмицата до 24 декември.

От началото на декември петролните запаси на САЩ са намалели с 5,3%, който е най-големия им спад от декември 2006 г. насам.

Щатският долар поевтинява за четвърта поредна сесия срещу основните валути, което прави цената на петрола и борсовите стоки, търгувани в долари, по-ниска, изразена в други валути.

Доларовият индекс, който следи курса на долара срещу валутите на шестте основни търговски партньора на САЩ, пада с 0,4% днес до 79,90 пункта. Към 9:20 ч. българско време еврото се търгува срещу 1,3223 долара, като щатската валута губи близо 0,5% в днешната валутна сесия.

Брентът с доставка през февруари поскъпва с 0,3% до 94,15 долара за барел. Цената на петрола, която се понижи със 78% през 2009, е скочила с 15% през тази година.

Междувременно медта се търгува с повишение от 0,6% до рекордните 4,3075 долара за паунд на борсата в Ню Йорк, след като вчера приключи сесията на рекордното ниво от 4,2985 долара за паунда. Медта е поскъпнала с 29% през тази година, а още по-значителен ръст бележи цената на среброто и паладия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още