IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се насочи към 92 долара за барел

Петролът е поскъпнал с 15% през тази година заради очаквания за по-силно търсене през 2011

09:22 | 27.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола се насочи към 92 долара за барел

Петролът продължава да поскъпва на международните стокови пазари и се търгува близо до най-силното си ниво за последните повече от две години, след като през миналата седмица цената му се вдигна силно с 4%.

Американският лек суров петрол с доставка през февруари поскъпва с 0,2% до 91,70 долара за барел по време на днешната предварителна търговия на Нюйоркската петролна борса, въпреки че през уикенда Китайската централна банка увеличи основния лихвен процент в страната с 0,25 проценти пункта.

Увеличението на лихвените проценти в Китай е второто през последните три месеца и дойде, след като инфлацията в страната се повиши значително през последните месеци. Китай задмина САЩ и стана най-големия потребител на енергийни суровини в света през миналата годината.

Цената на петрола се е повишила с 15% от началото на тази година, след като се вдигна със 78% през 2009, отчасти заради очакванията, че възстановяването на световната икономика ще увеличи търсенето на енергийни суровини през следващата година.

Междувременно петролът сорт брент с доставка през февруари поскъпва 0,6% до 94,35 долара за барел, а златото с незабавна доставка се търгува с повишение от 0,3% до 1 383,60 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:42 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още