IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът отново прескочи 90 долара за барел

Намаляването на петролните резерви на САЩ и очаквания за по-силен ръст на американската икономика през третото тримесечие повишиха цената на петрола

09:32 | 22.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът отново прескочи 90 долара за барел

Цената на американския лек суров петрол се повишава за четвърти пореден ден и за втори път през този месец прескочи 90 долара за барел, предаде Bloomberg.

Причина за това станаха подновените надежди, че световната икономика ще продължава да расте, което ще увеличи търсенето на енергийни суровини през следващата година.

По-късно днес ще излязат окончателните данни за брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ през третото тримесечие, които според анализатори ще покажат по-силно от първоначално обявеното увеличение на щатската икономика с 2,8% на тримесечна база. Предварителните оценки показаха ръст от 2,5 на сто.

Американският лек суров петрол с доставка през февруари поскъпва с 0,2% до 90,02 долара за барел по време на днешната предварителна търговия на Нюйоркската петролна борса. Малко по-рано днес цената му скочи до 90,09 долара за барел, което е близо до най-високото ниво за последните две години, което петролът достигна на 7 декември.

Вчера цената на петролните фючърси се повиши силно с 1,1% до 89,82 долара за барел. От началото на тази година енергийната суровина е поскъпнала с 13 на сто.

За скока в цената вчера допринесе и докладът на Американския петролен институт, който показа, че през миналата седмица петролните резерви на членуващите в него рафинерии са намалели за четвърта поред седмица. Спадът е в размер на 5,8 млн. барела до 342 млн. барела през миналата седмица.

Петролът поскъпна до рекордните 147,27 долара за барел през юли 2008 година, след което цената му се понижи до 32,40 долара за барел през декември същата година.

Петролът сорт брент също поскъпва за четвърти ден днес, като се търгува с повишение от 0,3% до 93,46 долара за барел. Вчерашната сесия му донесе ръст в цената от 46 цента, или 0,5%, до 93,20 долара за барел, което е най-високото ниво на затваряне от 1 октомври 2008 г.

Златото с незабавна доставка се повишава с 0,4% до 1 391,02 долара за барел. Международният валутен фонд обяви вчера, че е продал на централните банки по света около 403 тона, или 13%, от резервите си от ценния метал. Златото е поскъпнало с 27% през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още