IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсовата еуфория вдигна цената на петрола до близо 87 долара

Петролът поскъпна с над 3% по време на вчерашната сесия

09:27 | 02.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Борсовата еуфория вдигна цената на петрола до близо 87 долара

Петролът поскъпна с над 3% по време на вчерашната сесия на Нюйоркската петролна борса, повлиян от силните повишения на цените на акциите и поевтиняването на щатския долар.

Цената му отбеляза най-високите си нива за последните седмици след данните за увеличението на броя на работните места в частния сектор на американската икономика. Заетостта е нараснала най-много през последните три години, което засили надеждите, че най-голямата икономика в света ще продължи да се възстановява от кризата.

Американският лек суров петрол с доставка през януари поскъпна с 3,1%, или 2,64 долара, като завърши първата декемврийска сесия на ниво от 86,75 долара за барел. В днешната електронна търговия цената му се повишава с още 2 цента до 86,77 долара за барел.

От началото на тази година петролните фючърси са поскъпнали с 9%, по данни на Bloomberg. В рамките на ноември цената им се вдигна с 3,3 на сто.

Петролът сорт брент поскъпва с 0,1% до 88,99 долара за барел днес, след като завърши редовната сесия на петролната борса в Лондон вчера с повишение от 3,4%, или 2,95 долара, до 88,87 долара за барел.

Силният ръст на петрола дойде и заради данните за разрастването на фабричния сектор в Китай, САЩ и еврозоната. Индексът на бизнес активността в производствения сектор на еврозоната се повиши до най-високото си ниво за последните четири месеца, а този в Китай се увеличи повече от очакваното.

Данните на Министерството на енергетиката на САЩ показаха вчера, че петролните запаси на страната са се увеличили с 1,07 млн. до 359,7 млн. барела за седмицата до 26 ноември. Очакванията на пазарни анализатори бяха за спад от 1,15 млн. барела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още