IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газпром готов на „гъвкавост“ при големи разлики между договорени и спотови цени

Руският концерн предвижда възможност за преразглеждане на контрактната цена на газа, „ако едната от страните заяви, че пазарната ситуацията съществено се различава от очакваната"

13:46 | 29.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Газпром готов на „гъвкавост“ при големи разлики между договорени и спотови цени

Газпром, който е най-големият износител в света на природен газ, е готов да прояви „гъвкавост“, ако разликата в цените при дългосрочните договори и спотовите цени на газа стане „съществена“, се казва в отчета на концерна в областта на „устойчивото развитие“, пише РИА Новости.

Към днешна дата портфейлът от подписани дългосрочни договори за доставки на газ за европейските страни възлиза на общо 3 трлн. куб. метра.

В отчета се казва, че „за Европа дългосрочните търговски договори за доставки на газ остават задължителни, обаче Газпром е готов да отчита мнението на потребителите и да провежда гъвкава търговска политика, в случай че разликата между договорените и спотовите цени стане съществена“.

В тази връзка Газпром напомня, че през пролетта някои от европейските партньори са имали възможност да получат част от договорените количества газ по спотови цени (които бяха по-ниски).

Руският газов гигант отново отбелязва, че формулата, по която се променят цените на природния газ отчита изменението на цените на петрола с отстояние 6-9 месеца и едностранно прекратяване на договорите е невъзможно, с изключение на възникване на форсмажорни обстоятелства, продължили дълго време.

Преди седмица премиерът Владимир Путин заяви, че моделът на формиране на цените на продавания от Русия природен газ, който е обвързан с цените на петрола, не е остарял и „друг ясен пазарен инструмент за определяне на цените на газа досега никой не е предложил“.

Коментарът беше във връзка с изказване на еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер, че определянето на цените на природния газ би трябвало да се осъществява независимо от измененията на цените на петрола.

В представения сега отчет на Газпром се отбелязва още, че в дългосрочните договори за доставки на природен газ „практически“ присъства клауза, предвиждаща възможност за преразглеждане на контрактната цена, „ако едната от страните заяви, че пазарната ситуацията съществено се различава от очакваната“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още