IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се повиши от едноседмичното си дъно

Американският лек суров петрол се търгува близо до 82 долара за барел и е поскъпнал с 3% през тази година

09:26 | 24.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола се повиши от едноседмичното си дъно

Петролът поскъпва по време на днешната електронна търговия в Азия, след като данните за по-силния от прогнозираното растеж на американската икономика през третото тримесечие засилиха очакванията за увеличаване на търсенето на енергийни суровини в САЩ.

Утихването на тревогите за ескалация на конфликта между Северна и Южна Корея и за дълговата криза в Ирландия също засили интереса на инвеститорите към по-рискови активи и понижи курса на долара срещу еврото.

Американският лек суров петрол с доставка през януари поскъпва с 0,6% до 81,70 долара за барел, след като вчера цената му се понижи с 0,6% до 81,25 долара за барел, отбелязвайки най-ниското си ниво за последните седем дни.

Днес излиза седмичният доклад на Министерството на енергетиката на САЩ, който според пазарните прогнози ще покаже, че петролните запаси на страната са намалели с 2 млн. барела, или с 0,6%, през миналата седмица, до най-ниското си ниво за последните три месеца.

От началото на тази година петролът е поскъпнал с 3%, а най-високото ценово ниво бе достигнато на 11 ноември, когато цената му на Нюйоркската петролна борса скочи до 88,63 долара за барел, по данни на Bloomberg.

Петролът сорт брент междувременно поскъпва с 0,5% до 83,65 долара за барел. Вчера цената му се понижи с 0,9% до 83,25 долара за барел.

Американският петролен институт съобщи вчера, че петролните резерви на членуващите в него рафинерии са се увеличили с 5,19 млн. до 357,7 млн. барела през миналата седмица.

Доларовият индекс се понижава с 0,3% до 79,44 пункта днес след двата поредни дни на ръст. Той следи курса на долара срещу шест други основни валути. Към 9:15 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3377 долара.

Златото с доставка през декември се търгува с понижение от 0,2% до 1 376,40 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още