IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се оттласна от едномесечното си дъно

Златото с незабавна доставка поскъпва за първи път през последните пет дни след данни за увеличеното търсене през третото тримесечие

09:20 | 18.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът се оттласна от едномесечното си дъно

Цената на петрола се оттласна от най-ниското си ниво за последните четири седмици, след като данните за запасите от суров петрол на САЩ показаха, че те са намалели най-много от август 2009 г. насам, което засили надеждите за стабилизиране на търсенето на енергийни ресурси в най-голямата икономика на света.

Петролът прекъсна негативната си серия от предишните три дни и цената му се повиши след седмичния доклад на Министерството на енергетиката на САЩ, който показа, че петролните запаси са намалели със 7,3 млн. барела през миналата седмица. Това може да е знак, че потреблението на петрол в страната се подобрява, посочват анализатори пред Bloomberg.

Петролът с доставка през декември поскъпва с 1,4% до 81,53 долара за барел в електронната търговия на Нюйоркската петролна борса днес. Вчера цената му падна с 2,3% до 80,44 долара за барел, което е най-ниското ниво от 19 октомври.

За поевтиняването на петрола по-рано през тази седмица помогнаха очаквания, че затягането на паричната политика и кредитирането в Китай ще охлади икономическия растеж на страната и търсенето на енергийни суровини.

Китай стана страната с най-голямо потребление на енергия в света през миналата година заради своето динамично икономическо развитие.

Брентът междувременно поскъпва с 1,3% до 84,32 долара за барел на Лондонската петролна борса днес, след като вчера цената му се понижи с 1,7% до 83,28 долара за барел.

От началото на тази седмица петролът е поевтинял с 4,3%, което намали преднината му за тази година до 2,4 на сто.

Цената на златото се повишава за първи път през последните пет дни, като при златото с незабавна доставка тя се покачва с 1,1% до 1 351,20 долара за тройунция. На 9 ноември златото постави ценови рекорд от 1 424,60 долара за тройунция.

Търсенето на злато се е увеличило с 12% през третото тримесечие до 921,8 метрични тона, показаха данни на Световния съвет по златото (World Gold Council) вчера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още