IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паричната политика на Китай понижи силно цената на петрола

Тревогите около готвените от Китай мерки за овладяване на инфлацията смъкнаха с 3% цената на петрола вчера

09:30 | 17.11.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Паричната политика на Китай понижи силно цената на петрола

Притесненията на финансовите пазари, че Китай ще продължава да затяга паричната си политика, което ще охлади растежа на китайската икономика и ще намали търсенето на енергийни суровини в страната, понижиха цената на петрола до най-ниското й ниво за последните две седмици.

Петролът поевтиня силно с 3% вчера, след като китайският премиер Уън Дзябао заяви, че правителството разработва мерки за овладяване на инфлацията във втората по големина икономика на света, която е и най-големият потребител на енергийни суровини, пише Bloomberg.

Цените на борсово търгуваните стоки се понижиха и заради опасения за влошаване на дълговата криза в еврозоната. Финансовите министри от Европейския съюз обсъждат днес в Брюксел дълговата криза в Ирландия, Португалия и Гърция, както и възможностите за създаване на спасителен пакет за банките в Ирландия.

Петролът поевтинява въпреки съобщението на Американския петролен институт вчера, че резервите от суров петрол на САЩ са намалели през миналата седмица с най-бързото си темпо от септември 2008 г. Те са паднали със 7,7 млн. барела, което се оказа повече от очакваното.

Днес излиза и седмичният доклад на Министерството на енергетиката на САЩ за петролните резерви и търсенето на енергийни суровини през миналата седмица, който е по-пълен, защото обхваща всички петролни рафинерии в страната.

В часовете на електронната търговия на Нюйоркската петролна борса днес петролът с доставка през декември се търгува с понижение от 0,3% до 82,11 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол падна с 2,52 долара, или 3%, до 82,34 долара за барел вчера, което е най-ниското ценово ниво от 29 октомври насам.

Курсът на еврото срещу долара се понижи силно в началото на тази седмица и остава почти без промяна днес заради дълговата криза в Ирландия, което намалява интереса на инвеститорите в чужди валути към търгуваните в долари суровини.

Брентът с доставка през януари в същото време губи 0,3% до 84,51 долара за барел. Цената му се понижи с 2,03 долара вчера, или 2,3%, до 84,73 долара за барел.

Цените на петрола са нараснали с 3,8% от началото на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:04 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
DanilOlivo
преди 13 години
"след като китайският премиер Уън Дзябао заяви, че правителството разработва мерки за овладяване на инфлацията във втората по големина икономика на света"Дали тия мерки не са, премахване на фиксирания курс към долара? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още