IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола отбеляза нов двугодишен връх*

Черното злато прескочи над 88 долара за барел, което се случва за пръв път от октомври 2008 година насам

08:40 | 11.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола отбеляза нов двугодишен връх*

Цената на петрола се повиши и отбеляза нов двугодишен връх вчера на Нюйоркската петролна борса, след като американското министерство на енергетиката съобщи, че запасите от суров петрол и горива на страната са намалели през миналата седмица.

Американският лек суров петрол с доставка през декември поскъпна с 1,09 долара, или 1,3%, като приключи вчерашната сесия на ниво 87,81 долара за барел. През нощта цената му стигна 88,40 долара за барел, което е най-високото ниво от октомври 2008 година, пише Wall Street Journal.

Брентът с доставка през декември завърши сесията на Лондонската петролна борса с ръст от 63 цента, или 0,7%, до 88,96 долара за барел. В последствие котировките напредват с още 0,55 на сто до 89,46 долара за барел.

Редовният седмичен доклад на Министерството на енергетиката на САЩ показа, че резервите от суров петрол на страната са намалели неочаквано с 3,4 млн. барела в рамките на седмицата до 5 ноември. Понижението е най-голямото за последните четири месеца.

Докладът показа още, че запасите от бензин са спаднали с 1,9 млн. барела, а рафинериите в САЩ са използвали 82,4% от своя производствен капацитет, което е с 0,6 процентни пункта повече спрямо предходната седмица.

Въпреки намаляването на запасите от петрол на САЩ, те остават по-високи от средните нива за последните пет години.

*Актуално към 8:40 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още