IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява за втори ден заради свиването на вноса му в Китай

Златото с доставка през декември, което стигна рекордните 1 424 долара за тройунция вчера, поевтинява с 0,9% днес

09:32 | 10.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът поевтинява за втори ден заради свиването на вноса му в Китай

Цената на петрола върви надолу за втори пореден ден днес, повлияна от данните за свиването на вноса му в Китай, който е най-големият потребител на енергийната суровина в света.

Митническите власти в Китай съобщиха, че страната е закупила с 16 млн. тона повече петрол, отколкото е продала през октомври. Нетният внос на петрол в страната се свива в сравнение с рекордните си нива от 22,9 млн. тона през септември, пише Bloomberg.

По този начин нетната стойност на вноса на суров петрол пада до най-ниските си нива за последните 18 месеца.

Щатският долар поскъпва срещу повечето основни валути, което също намали интереса към суровините, които се търгуват в долари, от страна на инвеститорите в чуждестранни валути.

Доларовият индекс, който следи курса на долара срещу шест други основни валути, нараства за четвърти пореден ден, като се повишава с 0,6% до 77,882 пункта. Курсът на долара и цената на петрола се движат обикновено в противоположна посока, като връзката е особено силно изразена през последните месеци.

Петролът прекъсна вчера печелившата си серия, продължила шест дни, като цената му се понижи с 0,4% до 86,72 долара за барел. В часовете на днешната електронна търговия на Нюйоркската петролна борса американският лек суров петрол губи още 0,2% до 86,52 долара за барел.

От началото на тази година той е поскъпнал с около 9%.

По-късно днес излизат данните на Министерството на енергетиката на САЩ, които се очаква да покажат увеличение на петролните резерви на страната с 1,5 млн. барела през седмицата до 5 ноември. Те бяха в размер на 368,2 млн. барела през предходната седмица, което е най-високото им ниво от май 2009 г. и е с 14% над средната им стойност за последните пет години.

Петролът сорт брент поевтинява с 0,6% до 87,82 долара за барел в днешната електронна търговия на Лондонската петролна борса. Вчера цената му се понижи с 0,2% до 87,33 долара за барел.

Златото с доставка през декември, което поскъпна до рекордните 1 424,30 долара за тройунция вчера, се понижава с 0,9% днес до 1 397,20 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 10.11.10 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още