IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Царевицата - катализаторът за движението на зърнените пазари

Предлагаме ви преглед на пазарите на зърнени култури, изготвен от блогъра alvanovo

10:28 | 08.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Царевицата - катализаторът за движението на зърнените пазари

През oктомври цените на зърното останаха неустойчиви. В същото време цените на царевицата и соята демонстрираха значителен ръст, цената на пшеницата незначително се понижи от пиковите си нива от септември.

Абстрахирайки се от очакванията, че въведените от Украйна ограничения в експорта ще доведат до съкращаване на предлаганото зърно от черноморския регион, основното внимание беше приковано от влошаване на перспективите пред царевичната реколта в САЩ.

Резкият скок в цената на царевицата е обоснован от прогнозите за реколтата в САЩ, при рязко снижение на очакванията за запасите до 14 годишен минимум.

Ръстът в цената на соята се дължи на значителният износ от СЪЩ към Канада, очакванията за спад в реколтата в САЩ и задържането на посевната кампания в Южна Америка.

В Канада фючърсните цени на рапицата достигнаха две годишен максимум.

За момента се потвърждава се тезата, че се получава значително разминаване между производство и потребление. В случай, че потреблението се запази на сегашните стойности и през 2011/2012г, дори и повишаване на общата зърнена реколта с около 25 млн. тона, ще доведе до намаляване на общите запаси от зърно с около 28-30 млн. тона до 315-320 млн. тона, което е приближаване до психологическата стойност 300 млн. тона.

В случай, че ръстът на потреблението продължи, дефицитът ще се задълбочи и вероятно в следващия сезон ще видим крайни запаси под 300 млн. тона.

Високата покупателна активност през миналият месец доведе до повишение в цената на ориза в Азия и САЩ.

 

В сравнение със септември, прогнозният обем на произведено зърно по света е намален с 11 млн. тона до 1 730 млн. тона, което е с 3% по-малко от миналогодишният показател.

Най-голям спад е отбелязан в страните от бившия СССР, особено в Русия, където основна причина е сушата. Като цяло спадът е за сметка в снижение на реколтите от пшеница и ечемик, които минимално са компенсирани от царевичната реколта.

В южното полукълбо, като се изключат някои райони на Австралия, перспективите за реколтата остават благоприятни. Прогнозата за потреблението на зърно е минимално увеличена до 1 785 млн. тона, основно за сметка на по-голямо използване на фуражно зърно в ЕС и САЩ.

Запасите от зърно ще се съкратят с 54 млн. тона до 345 млн. тона, като тази цифра все още превишава най-ниските показатели от 2006/2007г с 25%.

Цената на фючърсните контракти за доставка на царевица може да се повиши с 27% до края на годината. Очакванията за цена от $7.5 за бушел или $275 за тон в Чикаго са реалистични предвид размера на новата реколта и потреблението.

В петък при затварянето на борсата в Чикаго цената на царевицата достигна $6.02 за бушел.

Чикагската стокова борса (Chicago Mercantile Exchange, CME Group) води преговори за търговия в Русия на пшенични фючърси. Може да се създаде търговска площадка за производители от Русия, Украйна и Казахстан.

Производството на пшеница в Канада е на нива от 20 млн. тона. Очаква се износът да бъде 15,8 млн. тона, което ще е с 16% по-ниско от износа през предходната година /18,8 млн. тона.

Държавната компания на Египет GASC, която внася зърно в страната е планирала за 2 ноември търг за закупуване на мека пшеница с доставка 01-10 януари 2011 година. Очаква се обем поне 55-60 хил. тона. Това ще е първата доставка през новата 2011 година.

Зърнената реколта в Казахстан е в обем от 13,9 млн. тона, което при отчитане и на крайните запаси дава експортен потенциал на страната от 7-8 млн. тона зърно.

През последните няколко седмици в света се наблюдава повишение в цените на слънчогледа, което се обяснява с намаленото предлагане на продукция от слънчогледовият комплекс и поскъпването на рапицата, соята и палмовото масло. Стойността на слънчогледовото масло нарасна в Ротердам до $1360 за тон, което се явява най-високата цена от август 2008 година.

Европейски специалисти прогнозират, че през 2010/2011 година световното предлагане на слънчоглед ще намалее в сравнение с предходната година с 4% до 33,9 млн. тона.

Запасите в началото на периода са само 1,75 млн. тона, като те съществено са намалели в Аржентина и страните от бившия СССР. Нивото на преходните запаси ще се намали в сезон 2010/2011 г. с 9,7% до 1,58 млн. тона. Световното производство на слънчоглед ще спадне с 0,5% до 32,15 млн. тона.

Реколтата в ЕС се оказва повече от очакваната, но въпреки това тя намалява в сравнение с предходната година с 1,4% до 6,93 млн. тона, което е втори по големина показател за цялата история на наблюденията. В САЩ производството ще намалее минимално до 1,32 млн. тона. В Турция е прибрана рекордна реколта в обем от 1 млн. тона. В Индия фермерите съществено са снизили площите със слънчоглед, което ще намали производството.

Русия може да наложи експортно мито на амониевата селитра. Руското правителство ще се стреми да задържи максимални количества тор в страната при понижени цени. След спирането на износа на зърно от страната, фермерите са принудени да продават продукцията си по занижени цени.

С цел те да имат финансова възможност да закупят тор се очаква правителството да създаде условия тя да се продава по занижени цени. Пазарът на амониева селитра в Украйна е около 1,4 млн. тона, като 25% е внос от Русия.

При тези условия може да се очаква поскъпване на азотната тор и в България, предвид напрежението на този пазар в черноморският регион.

Мога да заключа, че цената на зърното през следващият сезон ще зависи изцяло от новините около новата реколта и развитието на потреблението.

Новините за новата реколта са с негативен отенък основно поради:

1. Недозасяване в Русия в размер на 25% от планираните площи.
2. Много лошо състояние на посевите в САЩ, Русия, значително закъснение на сеитбата в останалите производители от северното полукълбо.

Като известна компенсация на лошите новини може да се постави очакваната много добра реколта в Аржентина и реколта на средни нива в Австралия.

Потреблението през сезон 2011/2012 г. все още е трудно да се прогнозира, но предвид значителното му повишение през последните няколко години може да се очаква поне задържането му на настоящите нива от 1 785 млн. тона зърнени култури на година.

Лошата новина в случая е, че това потребление се доближава плътно до рекордните добиви от зърно през сезон 2008/2009 година и е значително над средното производство от последните пет години от 1 721 млн. тона.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още