IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на захарта скочи до 30-годишен рекорд

Слабата реколта в Бразилия предизвиква страхове за дефицит на предлагането

13:40 | 03.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на захарта скочи до 30-годишен рекорд

Цената на захарта достигна 30-годишен рекорд, като повод за това станаха спекулации, че слабата реколта в Бразилия ще предизвика дефицит на предлагането, съобщава Financial Times.

Прогнозите на анализаторите са, че през следващите месеци цената на суровината ще продължи да поскъпва, тъй като реколтата ще бъде слаба и по други краища на света. В същото време запасите от захар са на най-ниското си ниво от години, което допълнително подхранва страховете от дефицит.

От месец май досега цената на захарта е скочила със 135 на сто. Вчера на борсата в Чикаго захарта скочи с 4 на сто до 30,64 цента за паунд, с което бе надвишен поставеният през февруари рекорд.

Предишният рекорд датира от 1980 година, когато цената на захарта е достигнала до ниво от 45 цента за паунд.

Поскъпването на захарта може да предизвика сериозни политически проблеми, тъй като тя е важен източник на сравнително евтини калории в развиващия се свят. Широката употреба на захар там има потенциала да доведе до силна инфлация, коментират анализатори, цитирани от вестника.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още