IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се търгува над 82 долара след загубите на долара

Приближаването на урагана Ричард към Мексиканския залив и протестите в енергийния сектор на Франция също подкрепиха поскъпването на петрола

09:20 | 25.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът се търгува над 82 долара след загубите на долара

Цената на петрола се повишава за втори пореден ден и премина над 82 долара за барел под влияние на понижението на долара срещу повечето основни валути през последните дни.

Наближаването на урагана Ричард към Мексиканския залив също подкрепи поскъпването на енергийната суровина, защото там се добива около 31% от петрола в САЩ, пише Bloomberg.

Американският лек суров петрол с доставка през декември поскъпва с 0,9 на сто до 82,43 долара за барел по време на днешната електронна търговия в Азия. Цената му се вдигна с 1,4% до 81,69 долара за барел до края на петъчната сесия.

Цените са се повишили с 3,9% от началото на тази година. През миналата седмица петролът поскъпна с 0,5 на сто.

Финансовите министри на страните от Г-20, които приключиха двудневната си среща в Южна Корея в събота, поеха ангажимент да не прибягват до обезценка на своите валути и да не се намесват на валутните пазари.

Щатският долар поевтинява с 0,7% срещу еврото днес до 1,4035 долара за евро, като губи позиции също и срещу британската лира, швейцарския франк, австралийския и канадския долар.

За повишението на цената на петрола допринесоха и протестите във Франция срещу пенсионната реформа на президента Никола Саркози, които принудиха 11 петролни рафинерии да затворят, а други две да работят на намален капацитет. Това наруши доставките на петрол на международните пазари.

От профсъюзите в страната обявиха, че недостигът на горива в бензиностанциите и нарушенията в доставките на петрол ще се задълбочат днес.

Брентът поскъпва с 0,8% до 83,62 долара за барел на Лондонската петролна борса днес. Декемврийските фючърси на брента поскъпнаха с 1,13 долара, или 1,4%, до 82,96 долара в петък.

Според прогнозите на анализатори, анкетирани от Bloomberg, цената на петрола ще се понижи през тази седмица заради поевтиняването на долара и ограниченото търсене в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още