IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южнокорейската централна банка обръща поглед към златото

В ситуация на валутна война златото остава напълно неутрален актив, чиято цена вероятно ще се повиши, очакват експерти

18:12 | 19.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Южнокорейската централна банка обръща поглед към златото

Южна Корея, която държи петия по големина валутен резерв в света, обмисля да купи злато, за да диверсифицира портфолиото си, в което основно място заема американският долар, обяви централната банка в Сеул, пише Financial Times.

Дори и малко разместване на южнокорейските резерви ще има силен „бичи“ ефект на пазара на злато, коментира изданието. С едва 14 тона злато, или 0,2% от резерва си в размер на 290 млрд. долара, Сеул е един от най-скромните притежатели на благородния метал сред големите икономики. Обикновено златото възлиза на около 10% от общия резерва на повечето големи икономики, докато страни като САЩ, Германия и Франция държат над 50% от резервите си в злато, сочат данни на World Gold Council.

Ким Чонг Со, управител на Централната южнокорейска банка казва, че Сеул трябва да предприеме тази стъпка внимателно поради рекордните цени на златото и пазарната волатилност. „Трябва внимателно да разгледаме въпроса за увеличаване на златните запаси в резерва“, посочва той.

Въпреки това изказването му бележи първия случай, когато възможността за придобиване на злато за милиарди долари сериозно е дискутирана в публичното пространство от представител на централната банка, която в миналото избягваше подобни активи.

Решението на банката е взето в момент, когато други страни като Китай, Индия, Тайланд и Бангладеш също трупат запаси от злато поради опасения, че ескалираща глобална валутна война и нов кръг от вливане на ликвидност в САЩ ще понижат долара. Южна Корея държи 63% от резерва си в долари.

Докато развиващите се страни купуват злато, а европейските страни спират разпродажбата на златните си резерви, централните банки по света са на път да се превърнат в нетни купувачи на благородния метал за първи път от 1988 г., разкриват данни на компанията GFMS, която следи пазара на злато. Това помогна пазарът да достигне нов рекорд от 1387,10 долара за тройунция в четвъртък миналата седмица. Днес златото се търгува около 1340 долара за тройунция.

„В ситуация на валутна война златото остава напълно неутрален актив, чиято цена вероятно ще се повиши“, казва Филип Клапуик, председател на GFMS.

Южнокорейската централна банка подчерта, че всяка стъпка за придобиване на злато ще бъде „внимателна“ и „отговорна“.

Исторически Сеул предпочита щатски ДЦК пред златото, защото книжата са по-ликвидни и могат да се използват като инструмент за контрол на прословуто волатилната корейска валута вон. Тази зависимост от долара предизвика остри критики през последните година на фона на повишаващите се цени на благородните метали.

Според Ли Джи Пйонг, анализатор на LG Economic Research Institute, Южна Корея е трябвало да започне да купува злато още миналата година. Увеличаването на резервите сега ще бъде трудно, но все пак ще си струва, допълва той. „Банката вероятно ще остане колеблива и ще изчака цената на златото да се понижи, което обаче е малко вероятно да се случи“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още