IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ограничава износа на редки суровини с 30% от догодина

Страната прави опити да запази ресурсите за себе си с цел осигуряване на необходимите доставки в бъдеще

10:35 | 19.10.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Китай ограничава износа на редки суровини с 30% от догодина

Китай ще предприеме действия за намаляване на квотите си за износ на ценни природни изкопаеми с до 30% през следващата година. Причина за това е желанието на страната да се предпази от прекомерно експлоатиране на залежите си и да запази по-голяма част от ресурсите за вътрешния пазар, съобщава China Daily, позовавайки се на анонимен източник от търговското министерство на Китай.

От 2005 г. насам Пекин води кампания за ограничаване на износа на редки природни изкопаеми. В списъка с такива попадат 17 метала, използвани масово в набиращите сила зелени технологии като хибридни автомобили, вятърни турбини, а също и в производството на мобилни телефони и компютри.

Тази политика предизвика недоволството на останалите държави, които развиват такива технологии и които са силно зависими от вноса на въпросните ресурси.

Представителят на търговското министерство заявява, че запасите на Китай от редките ресурси може да се изчерпат през следващите 15-20 години. Поради тази причина е необходимо свиване както на добива, така и на износа, категоричен е той.

През настоящата година експортните квоти за редките ресурси са ограничени с 40% спрямо нивата си за миналата година. Безпокойството на Китай е свързано с факта, че в страната се добива около 90% от съвкупното търсене на тези суровини в глобален мащаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Перун
преди 13 години
Китай от доста време намалят квотите за износ на rare earths. Тая година обаче всяха паника в западняците, понеже износа за второто полугодие беше свит доста силно. Имаше прогнози, че през 2012 в страната ще се потребява толкова редкоземни елементи, колкото се произвеждат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още