IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът отстъпва в началото на новата седмица

Доларът продължава възхода си спрямо еврото от петък, което води до понижен интерес към инвестициите в суровини

08:56 | 18.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът отстъпва в началото на новата седмица

Цената на петрола стартира новата седмица с отстъпление, удължавайки негативната серия на котировките до три поредни дни. Повод за поевтиняването на суровината дава поскъпването на долара спрямо еврото, което води до понижаване на интереса към инвестициите в суровини.

„Петролът продължава да се влияе силно от движението на щатския долар“, посочва Бен Уестмур от National Australia Bank в Мелбърн, цитиран от Bloomberg.

Новата седмица започва със спад в цената на петрола от 0,9 на сто до 80,56 долара за барел. В петък суровината отстъпи с 1,7 на сто до 81,25 долара за барел, което е най-ниското ниво на затваряне от 30 септември насам.

Негативната серия е най-дълга за петрола от 17 септември насам, като тогава бе отчетено отстъпление в четири поредни дни. През последната седмица петролът поевтиня с 1,7 на сто, а от началото на годината се наблюдава ръст от 1,8 на сто.

Днес щатският долар поскъпва с 0,6 на сто спрямо еврото до ниво 1,3887 EUR/USD. В петък зелените пари напреднаха с 0,8 на сто, стабилизирайки се след отстъплението до 1,4159, регистрирано по-рано миналата седмица.

Тази сутрин на борсата в Лондон петролът от сорта брент се движи със спад от 0,8 на сто до 81,80 долара за барел, след като през последния ден на миналата седмица котировките се смъкнаха с 2,1 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още