IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът продължава уверено нагоре, насочва се към $85 за барел

Спад на запасите в САЩ в очакване за съкращаване на доставките от ОПЕК са основните двигатели на цената

09:15 | 14.10.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Петролът продължава уверено нагоре, насочва се към $85 за барел

Цената на петрола се повиши с над 2 долара за последното денонощие, като котировките се насочват към 85 долара за барел.

Основна роля за поскъпването на суровината изиграха данните за спад на петролните запаси в САЩ, както и спекулациите, че държавите от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще вземат решение за ограничаване на производството.

Данните на Американския петролен институт показаха, че през последната седмица нивото на петролните запаси в САЩ е паднало най-много от юли насам, съобщава Bloomberg. В същото време Международната агенция по енергетика повиши прогнозата си за потреблението на петрол през тази и следващата година.

Подкрепа на котировките оказа и изказване на министъра на енергетиката на Венецуела Рафаел Рамирез, който изрази надежда, че черното злато ще достигне нивата от 90-100 долара за барел. Това се случи в навечерието на срещата на ОПЕК, на която все повече се очаква да бъде взето решение за намаляване на добива и износа на петрол.

На борсата в Ню Йорк вчера цената на петролните контракти с доставка през ноември се повиши с 1,6 на сто до 83,01 долара за барел, което е най-високото ниво от 6 октомври. През нощта черното злато добавя още 1 на сто до 83,82 долара за барел.

Така от началото на годината петролът се движи с ръст от 5,5 на сто.

Вчера в Лондон петролът от сорта брент поскъпна с 1,4 на сто до 84,64 долара за барел. Тази сутрин брентът се търгува с повишение от още 0,65 на сто до 85,18 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 34 rate down comment 0
Hala
преди 13 години
Запасите на САЩ и спекулации за решение на ОПЕК са имат маргинално влияние в покачването на цената на петрола в момента. Нефта, както и всички суровини, които се оценяват в долари, се качват, защото долара девалвира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още