IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола тръгна надолу заради поскъпване на долара

Стабилизацията на зелените пари предизвика отлив на интереса за инвестиции в суровини

09:12 | 12.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола тръгна надолу заради поскъпване на долара

Петролът регистрира отстъпление в първата борсова сесия за новата седмица, като отстъплението на котировките продължи и в часовете за електронна търговия.

Причина за това е стабилизацията на американския долар, който успя да се отлепи от осеммесечното дъно спрямо еврото и 15-годишното дъно спрямо йената. Това предизвика спад в интереса за инвестиции в суровини.

По време на вчерашната сесия в Ню Йорк цената на петрола с доставка през ноември се понижи с 0,5 на сто до 82,21 долара за барел. През нощта котировките отстъпиха с още 1 на сто до 81,42 долара за барел.

Известен натиск върху цената на черното злато оказват спекулациите за предстоящата среща на ръководството на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). Срещата ще се проведе на 14 октомври в австрийската столица Виена.

Очакванията са, че квотите на добив и износ няма да бъдат променяни, като подкрепа на тези твърдения даде мнението на саудитския петролен министър Али ал-Наими, че „цени в рамките на 70-80 долара за барел са идеални“, съобщава Bloomberg.

“Не очаквам да има някаква промяна“, заяви и катарският петролен министър Абдула ал-Атиях в началото на седмицата. Според него настоящият ценови диапазон на петрола е подходящ „както за продавачите, така и за купувачите“.

Вчера в Лондон петролът от сорта брент поевтиня с 0,4 на сто до 83,72 долара за барел. Тази сутрин брентът губи още 0,75 на сто до 83,08 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още