IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Украйна ограничава износа на хлебно зърно до края на годината

Квотите за износ на пшеница се въвеждат заради по-ниската с близо 20% реколта от очакваната

15:43 | 07.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
И Украйна ограничава износа на хлебно зърно до края на годината

Украйна, която е между първите страни в света по износ на зърно, ограничава износа на пшеница за срок до края на годината, заяви днес вицепремиерът на страната Андрей Клюев, цитиран от РИА Новости.

Той посочва, че ограничението в обема на износа е до края на годината, но „ако държавният резерв и аграрният фонд приключат с покупките на зърно по-рано, то ограниченията, изразяващи се в определяне на квоти за износ, ще бъдат отменени по-рано“.

Като следствие на прекомерно горещото лято тази година, официалните прогнози за зърнената реколта в Украйна бяха понижени от 47-48 млн. т на 38-39 млн. тона, т.е. с близо 20%. В тази връзка украинското правителство вече няколко пъти напоследък обсъжда този въпрос, отлагайки вземането на решение за ограничаване на износа, но сега то беше прието.

Още в средата на август Русия, която също е между най-крупните износители на зърно в света, въведе забрана за износа на суровината, което доведе до покачване на цената му на международните стокови борси.

В началото на септември руският премиер Владимир Путин заяви, че отмяната на забраната за износ на хлебно зърно от Русия ще бъде разгледана едва след като бъде прибрана житната реколта през 2011 г. (т.е. септември-октомври 2011 г.).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още