IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото постави нов ценови рекорд от над 1 340 долара

Златото е поскъпнало с 22% през тази година, а среброто се е повишило още по-силно с 35%

10:06 | 06.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Златото постави нов ценови рекорд от над 1 340 долара

Силното поскъпване на златото продължава и днес, като цената му се повишава до нови рекордно високи нива за втори пореден ден, пише Bloomberg. 

Според анализатори това се дължи в най-голяма степен на по-слабия курс на долара, чието поевтиняване прави по-евтина покупката на суровини за инвеститорите в чужди валути.

Среброто в същото време се търгува при най-високите си ценови нива през последните 30 години, докато цената на платината отбеляза четиримесечен връх.

Златото с незабавна доставка поскъпва с 0,3% до 1 344,35 долара за тройунция днес, а декемврийските му фючърси се търгуват при рекордните 1 345,40 долара за тройунция.

Среброто с незабавна доставка напредва до 22,9438 долара за тройунция, което е най-високата му цена от септември 1980 г. насам.

Понижението на щатския долар обикновено води до ръст в цената на енергийните суровини и металите, които се търгуват в долари на световните борси. Златото също така поскъпва в периоди на икономическа несигурност или при очаквания за висока инфлация и недоверие към книжните валути.

Доларовият индекс, който следи курса на долара срещу кошница от шест основни валути, падна вчера до най-ниските си нива от януари и остава почти без промяна по време на днешната валутна сесия.

Златото е поскъпнало с 22 на сто през тази година, която е на път да се превърне в десетата му поредна печеливша година. Среброто се е повишило още по-силно с 35% от началото на годината.

Добро е и представянето на платината с незабавна доставка, чиято цена се покачва с 0,9% до 1 707,50 долара за тройунция, което е най-силното й ниво от 14 май насам. Паладият поевтинява с 0,2% до 579 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още