IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът с най-висока цена от началото на май

Цената на енергийната суровина приближава 83 долара за барел, повлияна от поевтиняването на долара

09:25 | 06.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът с най-висока цена от началото на май

Петролът се търгува на най-високите си нива за последните пет месеца в днешната електронна търговия, след като доминиращият американската икономика сектор на услугите се разрасна повече от очакваното през септември, а доклад на Американския петролен институт показа, че запасите от бензин в страната са намалели с най-бързото си темпо от май 2009 г. насам.

Цената на петрола скочи с 1,7% във вторник след решението на Японската централна банка да отпусне допълнителни средства за насърчаване растежа на икономиката и силните повишения на трите водещи борсови индекси в САЩ.

Американският лек суров петрол с доставка през ноември поскъпва с 5 цента до 82,87 долара за барел по време на днешната електронна търговия в Азия. Цената му вчера скочи с 1,35 долара до 82,82 долара за барел, което е най-високото й ниво от 3 май насам, предаде Bloomberg.

Петролът е поскъпнал с 4% от началото на годината, като само от 21 септември насам цената му е скочила с 12 на сто на фона на бързото поевтиняване на щатския долар.

Данни на Американския петролен институт показаха вчера, че запасите от бензин в страната са намалели с 4,06 млн. барела през миналата седмица, което е най-големият им спад от май 2009 г.

Днес се очаква доклада на министерството на енергетиката в САЩ да покаже намаление на запасите от суров петрол с 250 хил. барела.

Брентът с доставка през ноември в същото поскъпва с 2 цента до 84,86 долара за барел по време на днешната електронна търговия на Лондонската петролна борса. Вчера цената му се повиши с 1,56 долара, или 1,9% до 84,84 долара за барел. Това е най-високото му ценово ниво от 4 май.

Щатският долар поевтиня с 1,1% срещу еврото до 1,3839 долара за евро вчера, а днес курсът му се покачва леко до 1,3841 долара за евро към 9:20 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още