IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът на път да запише най-силния си месечен ръст от февруари

Цената на петрола е скочила с над 8% през този месец, отчасти заради силното поевтиняване на долара

09:35 | 30.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът на път да запише най-силния си месечен ръст от февруари

Цената на петрола се понижава леко по време на днешната електронна търговия в Азия, след като вчера скочи с повече от 2% и стигна най-високото си ниво за последните седем седмици. 

Повод за това даде редовният седмичен доклад на Министерството на енергетиката на САЩ, който показа, че резервите от суров петрол на страната са намалели повече от очакваното.

Фючърсите на петрола са поскъпнали с 8,3% от началото на този месец и се търгуват с понижение от 2% спрямо нивата си от края на миналата година.

Месечният ръст в цената на петрола е най-силният от февруари насам. В рамките на изминаващото трето тримесечие енергийната суровина е поскъпнала с около 5%, което се дължи отчасти и на поевтиняването на щатската валута през последните три месеца.

Петролът и другите суровини, които се търгуват в долари, стават по-евтини за чуждите инвеститори при отслабване на долара.

Енергийната суровина поскъпна с 2,2% по време на вчерашната сесия след данните за спада на запасите с 0,5 млн. барела през миналата седмица. Очакванията на икономисти, анкетирани от Bloomberg, бяха за спад от 0,4 млн. барела.

Американският лек суров петрол с доставка през ноември поскъпна с 1,7 долара до 77,86 долара за барел в сряда, а в азиатската търговия днес поевтинява с 0,3% до 77,66 долара за барел. Сортът брент на свой ред се търгува с понижение от 0,2% спрямо вчера, когато цената му се повиши с 2,6% до 80,77 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още