IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът на фабричния сектор в Китай повиши цената на петрола

Поевтиняването на долара и добрите икономически данни от Китай помогнаха на петрола да възобнови възходящото си движение след вчерашния спад

09:25 | 29.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Растежът на фабричния сектор в Китай повиши цената на петрола

Цената на петрола поднови възходящото си движение в днешната електронна търговия, след като данни на банката HSBC показаха, че фабричният сектор в Китай е продължил да расте и през септември, което повиши очакванията за търсенето на петрол във втория по големина енергиен консуматор в света.

Индексът на бизнес активността в производствения сектор на страната нараства за втори пореден месец, като достига 52,9 пункта през септември в сравнение с 51,9 пункта за месеца преди това. Стойността над 50 пункта означава, че фабричният сектор на страната се разраства, а колкото е по-голяма, толкова по-бързи са темповете на растеж.

Нивото на икономическия показател е най-високото за последните пет месеца и загатва за стабилизиране на китайската икономика след предприетите от правителството мерки за ограничаване на кредитирането и инвестициите в недвижими имоти, пише Bloomberg.

Американският лек суров петрол с доставка през ноември поскъпва с 0,4% до 76,47 долара за барел днес и компенсира вчерашните си загуби. Вчера цената му се понижи с 34 цента до 76,18 долара за барел на Нюйоркската петролна борса въпреки поевтиняването на долара. То прави петрола и суровините, които се търгуват в долари, по-евтини за купувачите в други валути.

Вчерашното понижение на петрола дойде заради подновените опасения за слабото търсене на петрол и енергийни суровини в САЩ след лошите данни за отрицателните нагласи на американските домакинства за изгледите пред икономиката.

Индексът на потребителското доверие в САЩ на частната изследователска компания Conference Board се понижи неочаквано в песимистичната зона под 50 пункта през септември, стигайки най-ниската си точка от февруари.

Сортът брент поскъпва с 0,4% до 79 долара днес, след като цената му се вдигна с 0,2% до 78,71 долара за барел на международната петролна борса в Лондон вчера. Доларът продължава да поевтинява срещу повечето основни валути, което помогна на златото да поскъпне до над 1 313 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:50 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още