IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Оптимизмът на фондовите борси изведе петрола до двуседмичен връх

Цената на златото остава съвсем близо до 1 300 долара за тройунция с възможност за нови рекорди

08:51 | 27.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Оптимизмът на фондовите борси изведе петрола до двуседмичен връх

Новата седмица стартира с растеж в цената на петрола, който изведе котировките до двуседмичен връх. Това се дължи на засиления оптимизъм на фондовите борси, който донесе значителен ръст на американските индекси в петък, а днес води до стабилни повишения и на азиатските пазари.

Повод за позитивните настроения дадоха някои интересни икономически показатели от миналата седмица, които доведоха до нова сила на мненията, че икономиката все по-категорично излиза от кризата, съобщава Bloomberg.

Сред тези показатели са бизнес доверието в Германия, което достигна тригодишен връх, както и данните за поръчките на дълготрайни стоки в САЩ, които са нараснали значително през август.

В петък на борсата в Ню Йорк цената на петрола с доставка през ноември се повиши с 1,7 на сто до 76,49 долара за барел. Началото на новата седмица пък носи още 0,2 на сто до 76,65 долара за барел.

За поскъпването на черното злато допринася и отстъплението на американския долар, който в петък пропадна до най-ниското си ниво спрямо еврото от 20 април насам. Тази нощ зелените пари продължиха отстъплението си, пропадайки до 1,3485 EUR/USD.

На борсата в Лондон в петък петролът от сорта брент поскъпна с 1 на сто до 78,87 долара за барел. От старта на седмичната търговия до 8:40 часа българско време суровината не отчита изменение на цената си.

Цената на златото също се движи с ръст днес, като днес добавя 0,14 на сто до 1 298 долара за тройунция. Така металът остава съвсем близо до рекордното си ниво от малко над 1 300 долара, постигнато през миналата седмица, и може да се очаква, че историческият връх отново ще бъде атакуван.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още