IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Златото счупи пореден рекорд

Благородният метал достигна цена от 1 283,35 долара за тройунция, поскъпвайки за четвърти пореден ден

14:28 | 20.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Златото счупи пореден рекорд

Цената на златото достигна нов исторически рекорд, напредвайки до 1283,35 долара за тройунция днес. Това е първото преминаване на суровината над границата от 1280 долара за тройунция в историята, съобщава Ройтерс.

Цената на метала се движи с повишение за четвърти пореден ден вследствие на увеличаващите се спекулации, че лихвените проценти в САЩ ще останат ниски за доста дълъг период от време.

Към момента златото с незабавна доставка напредва с 0,3 на сто до 1280,20 долара за тройунция, след като по-рано регистрира поредния си връх. Цената на златото с доставка през декември се движи със същото повишение до 1 281,70 долара за тройунция.

От началото на годината златото е поскъпнало с 16 на сто заради нарасналия интерес сред инвеститорите към считаните за спасителен остров активи. Насочването към благородните метали по правило се засилва в моменти, когато на валутните пазари има резки движения или изгледите за фондовите и облигационните пазари са негативни.

Днес с ръст се движи и цената на среброто, което напредва с 0,5 на сто до 20,87 долара за тройунция. Това приближава котировките много близо до историческия връх от 21,24 долара за тройунция, поставен през октомври 1980 г. Само през последните пет седмици среброто е повишило цената си с цели 17 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още