IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтиня, златото постави нов рекорд

Цената на златото прехвърли 1 271 долара за тройунция на фона на нестабилността на световните валути

22:54 | 14.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът поевтиня, златото постави нов рекорд

Цената на петрола завърши с понижение днешната волатилна сесия на Нюйоркската петролна борса, след като по-рано стигна най-високите си нива за последния месец от близо 78 долара за барел.

Октомврийските фючърси на американския лек суров петрол поевтиняха с 39 цента, или 0,5%, за да завършат търговията на ниво от 76,78 долара за барел. Цената им варираше в интервала от 76,21 до 77,99 долара за барел.

Нестабилността на световните валути, начело с долара и еврото, накара пазарните участници да потърсят сигурността на златото като алтернатива, в резултат на което цената му се повиши до нови рекордно високи нива.

Фючърсите на ценния метал с доставка през декември поскъпнаха с 24,60 долара, или 2%, до 1 271,70 долара за тройунция. Това надмина предишния рекорд от 1 266,50 долара за тройунция, който бе поставен на 21 юни, пише Bloomberg.

На златото често се гледа като на един от най-нискорисковите активи, защото за разлика от валутите не е обвързано с монетарната политика на централните банки.

Златото често се използва като средство за защита от спад в долара, който отбеляза във вторник нови рекордно ниски нива срещу японската йена за последните 15 години. Щатската валута отстъпи рязко с повече от 1% и срещу еврото, понижавайки се до 1,3033 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още