IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът продължава да поскъпва след силния си скок в петък

Сесията в петък завърши с 3% ръст в цената на енергийната суровина

09:03 | 13.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът продължава да поскъпва след силния си скок в петък

Петролът поскъпва с близо 1% в днешната електронна търговия в Азия заради очаквания, че търсенето на енергийни суровини в САЩ и Китай ще се подобри през идните месеци.

Цената на петролните фючърси пое нагоре в началото на седмицата на фона на данните за повишеното производство на петролните рафинерии в Китай, което нараства със 7,2% на годишна база през август. Производството възлиза на средно 8,2 млн. барела на ден, или 34,7 млн. барела за целия август.

Китай, който е най-големият потребител на енергия в света, е увеличил покупките си на петрол до 20,65 млн. тона през август в сравнение с 18,8 млн. тона през юли, по данни на китайските митнически власти, цитирани от Bloomberg.

Освен това във вторник се очаква данните за продажбите на дребно в САЩ през август също да покажат ръст на търсенето на петрол в страната, която се нарежда на второ място след Китай по енергийни нужди.

Петролът с доставка през октомври се повишава с 1% до 77,20 долара за барел днес, след като завърши сесията в петък със силен ръст от 3%, или 2,20 долара, до 76,45 долара за барел. Ценовите нива са най-високите от 11 август насам, но от началото на годината петролът е поевтинял с 2,7 на сто.

Междувременно на международната петролна борса в Лондон брентът поскъпва с 0,8% до 78,76 долара за барел. Петъчната сесия му донесе ръст от 69 цента, или 0,9%, до 78,16 долара за барел. Октомврийските фючърси на брента изтичат на 15 септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още