IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна блокира износа на пшеница поради опасения за източване на ДДС

Блокирани са 800 хил. т пшеница натоварена в кораби, като някои престояват над 15 дни, а аргументът е фиктивно завишени износни цени

08:48 | 13.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Пшенични посеви в България. Снимка: Investor.bg
Пшенични посеви в България. Снимка: Investor.bg

Кораби, пълни с пшеница, стоят на котва в пристанищата на Украйна, съобщават руските медии. Общото количество зърно в тях е около 800 хил. тона (при 3,7 млн. тона реколта в България през тази година).

Официалната версия на властите е, че се извърша митническа проверка за фиктивно завишени износни цени, на база на които на износителите ще бъде възстановен по-голям ДДС и ще се реализира източване на този данък от хазната. Износът на завишени цени е форма на фиктивен износ.

Престоят на някои съдове надвишава 15 дни, като износът на Украйна в момента практически е спрян. Една от версиите е, че така правителството иска да забрани износа, без да взима официално решение за това.

В България с пълна сила се извършва сеитбата на рапицата. Очакванията са за запазване на засетите площите от миналата година – 1,9 млн. декара, заявяват източници на Investor.bg. Поради засушаването обработката на почвата е лоша и некачествена, което възпрепятства сеитбата, уточняват те.

В Русия, за да се възстанови поне в минимална степен износът на зърно през следващия сезон, руската реколта трябва да бъде над 90 млн. тона. Така ще се възстановят в известна степен резервите от зърно и ще остане за износ. Трудностите, с които се развива сеитбената кампания, обаче намалява вероятността за добра реколта от есенниците. Годишното потребление на зърно в Русия е 76-77 млн. тона.

През последните дни в Русия и Украйна се наблюдава повишение на котировките на зърното – пшеница, ечемик, царевица и слънчоглед, въпреки административните мерки по ограничаване на износа. От много райони в Русия неофициалната информация е за липса на валежи и отлагане на сеитбената кампания, чиито оптимални срокове вече са изтекли.

В Аржентина производството на слънчоглед ще нарасне през настоящия сезон с 15,2% до 2,65 млн. тона, но ще остане под средния показател за последните 5 години, който е 3,7 млн. тона. Аржентинското слънчогледово масло надвишава цената на маслото от черноморския регион с 50$/тон, при 980 долара за тон в Украйна.

Актуални цени на земеделските култури към 10 септември 2010 г.

култура район котировка цена в лева
пшеница мека Русия централен район спот 315
пшеница мека Русия централен южен район спот 287
пшеница мека Украйна спот 290-300
пшеница мека Чикаго 30.Декември 422
царевица Чикаго 30.Декември 296
царевица Будапеща 29.Октомври 342
слънчоглед Будапеща 30.Септември 674
слънчоглед Украйна спот 650
ечемик Украйна спот 320
царевица Украйна спот 320

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още