IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Прогнозират срив от над 25% в цената на петрола

Технически анализ показва, че черното злато е в низходящ тренд, който може да натисне котировките до 54 долара за барел

08:28 | 07.09.10 г. 4
Автор - снимка
Създател
Прогнозират срив от над 25% в цената на петрола

През последните три седмици техническата картина при петрола се е изменила значително и според анализатора Дарил Гупи настроенията на пазара са станали доста негативни. Това е довело до мечи сценарий с потенциал за отстъпление на черното злато с над 25 на сто от сегашните му нива, пише CNBC.

Движението на петрола от 2009 и 2010 година е доминирано от две основни направления. Едното е устойчивостта на някои исторически нива на съпротива, наморащи се между 78 и 88 долара за барел.

Трите последователни атаки на 88 долара за барел от последната година са създали потенциал за достигане на нива от 98 долара за барел в случай, че следващата се превърне в успешна, обяснява анализаторът.

Втората основна характеристика е формирането на фигурата глава и рамене след продължителното задържане на котировките в хоризонтален канал. Острият спад от нивото 80 долара за барел и неуспешното възстановяване след това е първоначално потвърждаване на тази фигура.

Ако тя бъде завършена напълно, то ще бъде задействан спад на котировките с потенциал да ги върне до 54 долара за барел, посочва Гупи.

Този сценарий може да бъде потвърден по два начина. На първо място е неуспехът на котировките да преминат над 81 долара за барел, което е върхът на дясното рамо. Именно това би потвърдило и формирането на самото дясно рамо на фигурата.

Второто потвърждение би дошло при отстъпление на котировките под 65 долара за барел. Именно там в момента е проекцията на врата в модела глава и рамене. Преминаване под това ниво би било окончателен сигнал, че моделът ще бъде формиран напълно.


Друго потвърждение би могло да дойде и при устойчиво задържане на котировките под историческото ниво на подкрепа, което се намира в близост до 68 долара за барел. Това ниво се е оформило като силна подкрепа от декември 2009 година насам, твърди анализаторът.

Днес цената на петрола се движи с понижение от 0,9 на сто спрямо петък до 73,92 долара за барел на електронната платформа на борсата в Ню Йорк. Вчера борсова сесия в САЩ нямаше заради посрещането на Деня на труда.

В Лондон днес барел петрол от сорта брент с доставка през декември се търгува по 76,75 долара.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
Dror
преди 13 години
това много трудно ще се случи при грандиозното обезценяване на УСДнива около 55 УСД за баррел бяха приемливи при 900 УСД за tr оз при златотосега цени под 75 УСД за баррел са неприемливи за производителите и е малко вероятно да се задържат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
marketleverage
преди 13 години
миналата година по това време беше пълно с хора на лонг които е дъжал цяла година нищо не е изкарал :) петрола е за спекулиране
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
абитуриент
преди 13 години
Трудно може да се прогнозира цената на петрола за 1-ин месец камо ли за 2-ве години....!!!!.....Дерил Гупи- малка тропическа рибка по -принцип е много добър- обаче преди 6-ест месеца направи прогноза за цената на петрола 100$ до НОВА ГОДИНА.......!!!?????.....техническия анализ е хубаво нещо обаче не винаги СРАБОТВА- иначе повечето анализатори щяха да бъдат милионери......!!!!!......Пазара е ЦАР- ГОСПОДАР и нищо няма да ме учуди след 2-ве години-30$ или 130$ БАРЕЛ- може и повече.......При всички случай новите технологий ще дадат отражение, но и петроло е КЪТ , а и азиатците ще качат консумацията и долара може вече да не е единствената резервна валута........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Ironhorse
преди 13 години
Ehehe,Все пак потенциала на новите енергоспестяващи технологии не е равит, но дава отражение.За цената на петрола пак ще си говорим само след две години ...Свърши се с и този балон
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още