IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на царевицата достигнаха 14-месечен връх на световните борси

Причината са очакванията за по-ниска от прогнозираната реколта от царевица в САЩ и други страни

16:54 | 30.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Цените на царевицата достигнаха 14-месечен връх на световните борси

Цените на царевицата днес достигнаха 14-месечен максимум на световните стокови борси, съобщи Итар-Тасс. Днес към 13 часа (българско време) цената на царевицата на борсата в Чикаго се покачи с 2% спрямо края на миналата седмица до 4,45 долара за бушел (27,3 кг).

Основната причина са последните прогнози на експерти от бранша, които предвиждат по-ниска реколта от царевица от очакваната в САЩ (които са най-големият производител и износител на царевица в света) и други страни.

По последни данни, в районите на Средния Запад на САЩ, където се отглежда най-много царевица, напоследък има недостиг на влага в почвата. Неблагоприятни условия за зреенето на основната фуражна култура се забелязват и в редица области на Аржентина и Австралия.

В резултат на посоченото, експерти от Световния съвет по зърното не изключват вероятността реколтата от царевица в света да бъде по-ниска, отколкото прогнозираната само месец по-рано. Миналата седмица Световният съвет по зърното преразгледа в посока надолу прогнозата си за добива от пшеница в света.

Междувременно търсеното на царевица на световните пазари продължава да е значително, главно заради големите наводнения в Китай, при които бяха унищожени значителни площи с основната фуражна култура.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още