IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът прескочи 72 долара заради отслабването на долара*

Цената на петрола скочи с над 1%, като се оттласна от най-ниското си ниво за последните близо три месеца

09:11 | 26.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът прескочи 72 долара заради отслабването на долара*

Цената на американския лек суров петрол се повиши от близо тримесечното си дъно, след като щатският долар вчера поевтиня срещу еврото за първи път през последните шест дни и продължи да отстъпва и по време на днешната валутна сесия.

Отслабването на долара срещу останалите основни валути обикновено намалява интереса на инвеститорите към суровините, които се търгуват в американската валута.

Цената на петрола скочи с повече от 1% в сряда, след като в сутрешната търговия падна до своето най-ниско ниво за последните 11 седмици. Повод за това дадоха данните на Министерството н енергетиката на САЩ, които показаха, че запасите на страната от суров петрол и природен газ са нараснали през миналата седмица заради слабото търсене.

Американският лек суров петрол с доставка през октомври завърши сесията с повишение от 86 цента, или 1,2%, до 72,49 долара за барел. Цената му продължава да върви нагоре и по време на днешната електронна търговия, като се повишава с 0,3% до 72,75 долара за барел, предаде Bloomberg.

Междувременно брентът с доставка през октомври поскъпва с 0,3% до 73,73 долара за барел в часовете на електронната търговия на Лондонската петролна борса днес. Цената му се вдигна с 1,09 долара, или 1,5%, до 73,47 долара за барел в края на вчерашната сесия.

Щатският долар се понижи с 0,2% до 1,2657 долара за евро в сряда и губи още 0,5% днес до 1,2714 долара за евро към 9:10 ч. българско време.

Седмичният доклад на Министерството на енергетиката на САЩ от сряда показа, че запасите от суров петрол на страната са нараснали с 4,11 млн. барела до 358,3 млн. барела в рамките на изминалата седмица. Увеличението се оказа по-голямо от пазарните очаквания и подчерта слабото търсене на енергийни суровини в най-голямата икономика на света.

Според правителството на Саудитска Арабия справедливата цена на енергийната суровина, както за потребителите, така и за производителите, се намира в интервала между 70 и 80 долара за барел. Саудитска Арабия е най-големият износител на петрол в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

* Актуализирано към 9:10 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още