IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на злато в света скочи с 36% през второто тримесечие

Засиленото търсене на скъпоценния метал е главно заради растящия интерес към него с цел инвестиции

15:58 | 25.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Търсенето на злато в света скочи с 36% през второто тримесечие

Търсенето на злато в света скочи с 36% за второто тримесечие на годишна база до 1050 т, се казва в анализ на World Gold Council (WGC), цитиран от Интерфакс. 

Засиленото търсене на скъпоценния метал се дължи главно на растящия интерес към него с цел инвестиции. „Инвестиционното търсене през второто тримесечие се затвърждава заради неясните перспективи за възстановяване на световната икономика и опасенията на инвеститорите относно дълговите проблеми на Европа“, се казва в анализа.

Търсеното на злато в света през второто тримесечие от страна на бижутерийната промишленост възлиза на 409 т спрямо 431 т през второто тримесечие на миналата година.

Средната цена на златото през второто тримесечие продължава да расте, като на 28 юни достигна рекордната стойност от 1261 долара за унция, посочват от WGC. Златото поскъпва и в много местни валути, като в някои страни с неустойчиви икономики е довело до проблеми за бижутерийния сектор, пише в анализа.

По данни на WGC предлагането на злато през периода април-юни е било малко по-високо от търсенето – 1131,4 т, което е увеличение на годишна база със 17%. За второто тримесечие добивът на злато в световен мащаб на годишна база е нараснал с 5% до 658,5 т.

World Gold Council очаква като цяло през 2010 г. търсенето на злато в света да остане устойчиво, главно заради търсеното от страна на бижутерийния сектор на Китай и Индия. Освен това, по мнението на експертите, нестабилността на икономическото развитие в краткосрочна перспектива ще „пришпорва“ инвестиционното търсене на злато.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още