IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на кафето с най-голям спад за последните две години

Във вчерашната борсова сесия в Ню Йорк кафето сорт арабика изгуби 8% заради теглене на печалби

10:23 | 25.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на кафето с най-голям спад за последните две години

Кафето от сорта арабика поевтиня силно вчера, като фючърсите с доставка през декември изгубиха цели 8,1 на сто на борсата в Ню Йорк. Толкова голям еднодневен спад цената на кафето не бе отбелязвала от март 2008 година насам, съобщава Marketwatch.

Според анализатори пропадането на котировките се дължи на теглене на печалби след силния ръст от последните седмици. Разпродажбите са дошли и заради цялостното изтегляне на пари от сектора на суровините заради поскъпването на американския долар.

„Продажбите бяха предизвикани от цялостния стремеж за затваряне на позициите в суровини“, посочва Стерлинг Смит от Country Hedging, цитиран от медията.

В петък кафето сорт арабика достигна най-високата си цена за последните 13 години, приключвайки сесията при 1,85 долара за паунд (0,4535 кг). От началото на годината суровината е повишила цената си с над 30 на сто.

Причина за поскъпването на кафето са лошите метеорологични условия, тъй като в Колумбия и Бразилия имаше силни наводнения. Това са двете страни с най-голямо производство на кафе, като само Бразилия осигурява 50% от доставките на арабика в света.

На фючърсната борса вчера имаше и разпродажби на петрол, като суровината изгуби 2 на сто и пропадна до 11-седмично дъно. Цената на пшеницата пък отстъпи с 2 на сто въпреки влошената конюнктура на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още