IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът слиза към 70 долара за барел

Тази нощ котировките успяха да намерят подкрепа след пет поредни сесии на спад, но засега тя не изглежда стабилна

08:44 | 25.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът слиза към 70 долара за барел

Цената на петрола продължи да отстъпва и във вчерашната борсова сесия, регистрирайки спад за пети пореден ден. По този начин котировките се върнаха на 11-седмично дъно, където намериха известна подкрепа и тази сутрин се движат с лек ръст.

Вчера в Ню Йорк петролните контракти с доставка през октомври изгубиха 2 на сто до 71,63 долара за барел. Това е най-ниското ниво от 7 юни насам, а суровината вече се движи с отстъпление от 9,4 на сто от началото на годината, съобщава Bloomberg.

В рамките на предишните пет дни черното злато отстъпи с 5,5 на сто. Това се дължи на опасения, че глобалното възстановяване отново губи инерцията си.

Наближаването на нивото от 70 долара за барел привлече купувачи и цената на черното злато намери известна подкрепа. Тя дойде и заради временното отстъпление на долара спрямо еврото, което сложи край на петдневно рали на щатската валута. Това предизвика ръст в цената на петрола от около половин процент.

Доларът обаче много бързо се възстанови и тази сутрин отново напредва спрямо еврото, като двете валути се разменят по курс 1,2635 EUR/USD. Това се отрази и на петролния пазар, където тази сутрин черното злато губи част от спечеленото през нощта и се движи с ръст от 0,25 на сто спрямо вчера до 71,83 долара за барел.

На борсата в Лондон вчера петролът от сорта брент поевтиня с 1,7 на сто до 72,38 долара за барел. Тази сутрин барел брент с доставка през октомври се търгува за 72,72 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:08 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още