IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола продължава да потъва

Котировките се движат със спад за пети пореден ден, натиснати от поскъпването на щатския долар

08:50 | 24.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола продължава да потъва

Петролът задълбочава понижението си от последните дни, регистрирайки понижение за пети пореден ден. Като основни причини за това се посочват увеличението на петролните запаси в САЩ, както и поскъпването на долара до най-високото му ниво спрямо еврото от повече от месец насам.

Американският долар поскъпва до 1,2642 EUR/USD тази сутрин, като на по-ранен етап от търговията достигна 1,2621 EUR/USD. Това е най-ниското ниво на еврото от 6 юли насам, а по принцип всяко поскъпване на долара предизвиква спад на интереса към инвестициите в суровини.

Вчера в Ню Йорк петролните контракти с доставка през октомври отстъпиха с 1 на сто до 73,10 долара за барел. Това е най-ниското затваряне от 6 юли насам, съобщава Bloomberg. През нощта котировките продължиха отстъплението си и тази сутрин черното злато струва 72,79 долара за барел, или с 0,4 на сто по-малко от вчера.

На борсата в Лондон вчера петролът от сорта брент поевтиня с 0,9 на сто до 73,62 долара за барел. Днес брентът се търгува с 0,35 на сто по-ниско при 73,37 долара за барел.

Според анализатори, цитирани от медията, петролът сорт брент ще продължи да се търгува с премия спрямо лекия суров петрол заради конюнктурните особености на настоящата ситуация. Те са свързани с големите запаси в САЩ, които натискат котировките на лекия суров петрол и същевременния недостиг на петрол от сорта брент.

Доставките на брент в момента са затруднени заради някои профилактики на платформи в Северно море, които се очаква да приключат в скоро време. Не се очаква те да причинят сериозни дефицити, но все пак са важен за определяне на цената фактор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още