IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борбата на Potash срещу BHP Billiton продължава

Канадската компания събира конкурентни оферти, за да се противопостави на придобиване от минния гигант

16:16 | 23.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Борбата на Potash срещу BHP Billiton продължава

Канадската компания Potash продължава опитите си да попречи на амбициите на англо-американската BHP Billiton да я придобие. Това става ясно от новите оферти, които лидерът в световното производство на калиев карбонат е получил за акциите си.

Новите предложения са от китайската компания Sinochem Group и бразилската Vale, съобщава Bloomberg. Двете компании са отправили първоначални запитвания след призива на мениджмънта на Potash с оферти да излязат всички заинтересовани от придобиване на дял в компанията.

През миналата седмица около придобиването на Potash се разгоря истинска война, след като мениджмънтът на компанията обяви за смехотворно предложението на BHP Billiton за 39 млрд. долара. След това минният гигант обяви, че се насочва към враждебно придобиване.

Сделката за канадската компания постепенно се превръща във все по-ключова за глобалния добивен сектор, тъй като в Русия е на път формирането на огромен играч за производство на калиев карбонат и изкуствени торове, а Китай не желае да позволи на англо-американската компания да контролира предлагането на която и да е ключова суровина.

За момента предложенията на компаниите от Китай и Бразилия не са публични, добавя Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още