IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битка за глобален лидер в производството на торове става все по-люта

Действията на Русия накараха BHP Billiton да опита придобиване на канадската Potash, тя пък търси купувач от Китай

16:02 | 20.08.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Битка за глобален лидер в производството на торове става все по-люта

Все по-ключовата позиция, която заема продуктивността в селското стопанство, предизвика люта битка за господство в сектора на изкуствените торове. Тя може да доведе до сериозни размествания сред лидерите в производството на торове и калиев карбонат, показват намеренията, заявени от Русия, Китай и англо-американската компания BHP Billiton.

Първото действие в битката бе на Русия, която обяви намерения да създаде национален гигант в производството на калиев карбонат и изкуствени торове. Той ще бъде формиран от сливане на компаниите Силвинит и Уралкали, контролът върху които ще бъде даден на олигарха Сюлейман Керимов.

Очакванията са обединението да създаде втората по големина компания в сектора в света с производствен капацитет от 13 млн. тона калиев карбонат през 2012 година. С по-голям капацитет е единствено канадската компания Potash, която се превърна в апетитна хапка за големите минни компании в света.

Англо-американската компания BHP реагира мигновено на заявените от Кремъл намерения и атакува с оферта Potash. Предложената цена – 39 млрд. долара, бе определена от мениджмънта на канадската компания като „смехотворна“ и сделката, поне на първо време, пропадна.

По-интересен е не толкова дали BHP ще успее да закупи Potash, а защо реагира по този начин на новината за случващото се в Русия.

Една от причините е, че Керимов притежава доста солидни позиции и в други минни компании като Норилс Никел и Русал. По този начин той може да създаде наистина огромна минна империя, в която да се добавят и беларуската компания Беларускали и руската Фосагро.

Едва ли някой може да каже дали това ще се случи, но президентът на Беларус Александър Лукашенко вече обяви намерения държавата да продаде дела си Беларускали, която вече си партнира с Уралкали в Belarussian Potash, показва информация на Ройтерс.

Фосагро, както и Уралхим и Еврохим, също могат да попаднат в империята на Керимов, за да се създаде наистина силна компания, която да е световен лидер в производството на химикали и изкуствени торове.

Този отрасъл набира все по-голяма популярност, особено в настоящата ситуация, когато зърнената реколта в Канада е унищожена от наводнения, а тази в Русия и съседните й държави – от суша и пожари. Според мнозина третирането с химикали ще набира все по-голяма сила, тъй като непрекъснато увеличаващото се население в развиващите се страни трябва да задоволява нуждите си от храни.

Независимо дали става дума за захарна тръстика, зърно или ориз – калиевият карбонат е основната суровина, от която се произвеждат изкуствени торове. Въпреки това обаче цената на суровината е доста нестабилна, което често се дължи на промяна в климатичните условия.

След достигането на около 1 000 долара за тон през 2007-2008 година, когато реколтите отново бяха заплашени от природни стихии, цената на калиевия карбонат падна до около 350 долара за тон. Причината – благоприятни климатични условия, които не са изисквали масирано подхранване на почвите.

Ключов момент за търсенето на химикали е скоростта, с която ще се развият икономиките в азиатския регион, тъй като повишаването на стандарта на живот неминуемо ще доведе и до увеличено потребление на зърно. Това се случва заради нарастващата нужда от фураж за месопреработвателната индустрия, тъй като с по-високата степен на развитие на икономиките идва и по-голямата консумация на месо и месни продукти.

Именно тук Китай се включва в борбата за пазарен дял в сектора на изкуствените торове. Огромното население и сравнително бързо подобряващият се стандарт на живот правят нуждата от стабилни добиви на зърно доста голяма.

Според анализатори е напълно възможно китайската компания Sinofert да отправи оферта за придобиване на Potash. Тази ситуация е доста парадоксална, защото цялата Sinofert има пазарна капитализация от 3,8 млрд. долара, а Potash притежава 22% от нея.

Зад гърба на Sinofert обаче стои огромна държавна компания – Sinochem, която генерира приходи от 36 млрд. долара през миналата година. Не е изключено в борбата да се включат и други китайски компании, които се занимават с минно дело, се казва в информация на АР.

Важно е да се посочи, че самата структура на отрасъла не би позволила съществуването на малки самостоятелни играчи, или поне такива, които да могат безпроблемно да оцелеят в конкурентната борба.

Към момента осем компании контролират 80% от глобалното производство на изкуствени торове – това са Mosaic, Agrium Inc, K+S, Уралкали, Силвинит, Беларускали, Potash и Israel Chemicals.

Това показва и защо битката за Potash може да се окаже доста тежка, от което в крайна сметка биха спечелили акционерите в компанията. Всъщност, те вече го правят – след като BHP предложи по 130 долара за акция от капитала на компанията, книжата на Potash вече струват по 148 долара за брой, а пазарната капитализация на компанията доближи 44 млрд. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
fortiss
преди 13 години
Статията е много добра. Дано да продължавате така с качествена информация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
SPART
преди 13 години
Поздравления за статията !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още