IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BHP Billiton не се отказва и ще опита „враждебно“ придобиване на Potash

Минният гигант е решен да отправи директна оферта към акционерите, след като шефовете на Potash определиха предложението като „смехотворно“

13:31 | 18.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
BHP Billiton не се отказва и ще опита „враждебно“ придобиване на Potash

Минният гигант BHP Billiton обяви, че продължава с опитите си за придобиване на канадската компания за производство на торове Potash Corp. Това се случва ден, след като мениджмънтът на Potash отхвърли оферта на BHP на стойност 38,6 млрд. долара.

Причината за това е, че според шефовете на Potash подобна оферта силно подценява стойността на компанията. Така сделката, която се очертаваше като най-голямото придобиване за годината, пропадна, съобщава Ройтерс.

BHP ще отправи предложението си директно към акционерите на Potash, с което ще бъде направен опит за т.нар. враждебно придобиване. Такова е налице при отсъствие на съгласие от страна на мениджмънта на компанията за смяна на нейната собственост.

Предложението на BHP Billiton е за 130 долара за акция, а вчера акциите на Potash се изстреляха с рекордните 27 на сто до 143 долара за брой, което е с 10% над офертата.

Към момента англо-австралийската компания притежава около 11 млрд. долара кеш и прави опити да засили позициите си в сектора на изкуствените торове. Това е и причината за интереса към Potash.

Преди днешното съобщение на BHP, акциите на компанията потънаха с 4,4 на сто на борсата в Австралия до 38,42 австралийски долара за брой.

Според анализатори, от BHP са склонни да платят дори 150 долара за акция от капитала на Potash. Това обаче може да е доста разочароващо за някои от най-големите акционери в минния гигант.

При цена 130 долара за акция, то Potash ще има съотношение цена/очаквана печалба на акция за 2011 година 17,1. Един от основните конкуренти на компанията – Mosaic, се търгува при 14,8, а самата BHP Billiton се търгува при 11,4.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още