IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Глобиха с $12 млн. брокерите, тласнали петрола над $100 преди 2 години

Решението на казуса хвърля светлина върху един от най-странните моменти в ралито на петрола от 2008 г.

14:08 | 17.08.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Глобиха с $12 млн. брокерите, тласнали петрола над $100 преди 2 години

Регулаторният орган на фючърсната търговия в САЩ обяви, че налага глоба от 12 млн. долара на компания за търговия със суровини. Причината за това е манипулация на котировките на петрола, която е довела до първото преминаване на цените на суровината над 100 долара за барел.

Това се е случило през 2008 година, припомня CNBC.

Комисията по фючърсна търговия обяви, че трейдър от бившо поделение на ConAgra Foods е предизвикал поскъпване на петрола над 100 долара. Целта е била единствено достигане на трицифрената цена, твърдят регулаторите, съобщава Financial Times.

Новите собственици на поделението – Gavilon, са се съгласили с глобата, която се налага цели две години след невиждания възход на петрола, изстрелял цената му до 147 долара за барел.

Санкцията хвърля доста светлина върху един от най-неясните моменти от възхода в цената на черното злато. От документите става ясно, че в първия ден за търговия на 2008 година един-единствен контракт с цена 100 долара за барел е бил изтъргуван на пода на борсата в Ню Йорк.

Това се е случило въпреки факта, че в електронната търговия петролът се е търгувал доста по-евтино. Според информацията един от брокерите на ConAgra, който не е назован, е реагирал на оферта на трейдър от ConAgra Trade Group.

Очевидци посочват, че покупката е извършена от Ричард Арънс, дългогодишен брокер на пода на борсата. Той обаче не е открит за коментар.

„Трейдърът обясни, че от ConAgra Trade Croup са инструктирали брокера си за това, че са искали цена на петрола от 100 долара в продължение на цели три месеца преди 2 януари 2008 година и че „това няма да им се изплъзне“, посочват от регулаторния орган.

По-голямата част от глобата сега ще бъде платена от Gavilon, която е собственост на General Atlantic, Ospraie Management и Soros Fund Management. ConAgra пък ще плати на Gavilon 4,3 млн. долара, за да не се стигне до регресен иск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Sogartar
преди 13 години
Тия мръсни буржоа-капиталист! Нямат право да спекулират. Това е престъпление.Продължавам напред да строим социализма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още