IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът започна новата седмица с лек ръст

Седмицата се очертава като интересна за пазарите на суровини, тъй като от днес влиза в сила забраната за износ на зърно от Русия

08:33 | 16.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът започна новата седмица с лек ръст

Цената на петрола започна новата седмица с минимален ръст, който й позволи да се отлепи от едномесечното дъно, отбелязано в петък. Това се дължи основно на спекулации, че производствената активност в САЩ се е повишила през последния месец, което може да доведе и до увеличено търсене на горива, съобщава Bloomberg.

Петролът прекъсна серията от четири поредни дни на спад, като днес поскъпва с 0,5 на сто до 75,78 долара за барел. Така суровината наваксва голяма част от изгубените в петък 0,5 на сто до най-ниската цена за последния месец – 75,39 долара за барел.

Подкрепа на котировките оказва отстъплението, което доларът регистрира спрямо еврото от началото на търговията на валутните пазари тази нощ. Единната валута достигна 1,2734 EUR/USD, което е най-високата стойност от 21 юли насам и това доведе до засилен интерес към пазарите на суровини.

Като цяло, новата седмица се очаква да бъде доста интересна за цените на основните суровини, тъй като от днес влиза забраната за износ на зърно от Русия. Така предстои да разберем какво ще бъде действителното й отражение върху котировките на основните хранителни суровини.

Много вероятно е те да подновят ръста си, тъй като пожарите в Русия се увеличават, а в повечето бивши съветски републики предвиждат спад на реколтата спрямо миналата година. На фона на това в Пакистан има наводнения, които заплашват посевите в страната.

На борсата в Лондон тази сутрин цената на петрола от сорта брент се повишава с 0,55 на сто до 75,52 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още