IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще разширява пазара на злато в страната

Пекин ще позволи на по-голям брой банки да търгуват с метала на международния пазар и ще насърчи създаването на нови инвестиционни продукти

09:23 | 04.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Китай ще разширява пазара на злато в страната

Китай предприема мерки за либерализиране на пазара на злато в страната, като ще бъде увеличен броят на банките, които имат право да търгуват с метала на международните пазари.

Освен това се обявяват и мерки, с които се цели насърчаването на създаване на инвестиционни продукти, обвързани със златото, съобщава Financial Times.

Тези стъпки по всяка вероятност ще се отразят и на международния пазар, като може да се очаква повишаване на ликвидността при търговията със злато.

Плановете на централната банка на Китай идват в момент, когато инвеститорите в страната насочват рекордни количества пари към златото. Доказателство за това е фактът, че през миналата година в страната са изкупени 73 тона злато, което е огромен ръст спрямо 18-те тона, изкупени през 2007 г.

Според анализатори новите мерки със сигурност ще увеличат ликвидността на местния пазар, но по-позитивното е това, че се очаква развитие на финансовите продукти, базирани върху метала.

Към момента Китай е страната с най-голям добив на злато в света и е на второ място по потребление на метала след Индия. Въпреки това обаче местният пазар не е достатъчно развит по отношение на инвестиционните продукти.

Новината се отрази на цената на златото и то поскъпна до 1 190 долара за тройунция. Преди около седмица металът с незабавна доставка се търгуваше с около 30 долара по-ниско на борсата в Лондон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още