IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джим Роджърс: Храните ще поскъпнат силно

Рязкото поскъпване на пшеницата говори, че дефицитите в селското стопанство идват, уверен е инвеститорът

14:12 | 03.08.10 г. 8
Автор - снимка
Създател
Джим Роджърс: Храните ще поскъпнат силно

Рязкото поскъпване на пшеницата, което доведе до ръст в цената й от над 50% само за месец, е повод да се замислим за ценовата стабилност на храните, съветва инвеститорът Джим Роджърс. Неговото мнение е, че трябва да се подготвим за значително повишение на цените на хранителните продукти, предава CNBC.

“Това е капката, която прелива чашата“, смята Роджърс и споделя, че според него случващото се е началото на големите дефицити, които той очаква в селскостопанския сектор. Именно това, което сега се случва с пшеницата, трябва да е сигнал за движенията, които можем да очакваме, съветва той.

„През следващите години цените на суровините ще са далеч, далеч по-високи“, убеден е Джим Роджърс.

Инвеститорите най-накрая започват да осъзнават, че цената на селскостопанските продукти е останала твърде ниска за прекалено дълъг период от време. Причина за това са били субсидиите и другите фактори, направили селското стопанство непривлекателен за работниците сектор, обяснява той.

„Бъдете подготвени, ако имате захарница у дома, напълнете я, защото по-късно ще бъде по-скъпо“, съветва Роджърс.

„Всеки, който притежава земя с добър потенциал за селско стопанство и благоприятни климатични условия“, вероятно ще излезе като победител от настоящата ситуация, тъй като цената на почти всички селскостопански суровини ще се вдигне силно, убеден е инвеститорът.

„Цените не са достатъчно високи и повечето хора не вярват, че може да се стигне до шок. Докато цените не станат достатъчно атрактивни, хората няма да бъдат привлечени от този сектор. Може би хората ще се върнат към фермерството, но за това ще трябва да мине време“, смята Роджърс.

Дефицитите в селското стопанство вероятно ще допринесат за увеличаване на проблемите, предизвикани от правителствата, напечатали пари да излязат от кризата, предупреждава инвеститорът.

„Това се случва винаги, когато правителствата печатат пари. Това е много опасна ситуация – когато се печатат пари, инвестициите трябва да отиват на места, които са защитени, а това са реалните активи“, завършва Роджърс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
абитуриент
преди 13 години
Джими е много ТОЧЕН- както винаги.....!!!!...... проблема е ,че у нас това не действа защото на село са останал само БРАТЧЕДИТЕ ОТ МААЛАТА...... и квото и да захванеш някой друг го ПРИБИРА.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
sashev
преди 13 години
Не разбрах нещо съществено от твоя пост, но си в грешка в очакваните добиви за тази година - очакванията са за доста по-малки добиви в България. Арендатори, които предивждаха среден добив на декар от 450-500 кг. жънат по 320-380 кг/дка. За качество да не говорим. Не съм съгласен и с твърдението ти за търсенето и предлагането - прилича на първосигнално изказване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
lyusien
преди 13 години
До 5 Сашев Сашо Виж пич цените на световните борси и наи вече на тези в Чикаго Париж и Будапеша се определят от ТЪРСЕНЕТО И ПРЕДЛАГАНЕТО А НЕ КАТО В бЪЛГАРИЯ КЪДЕТО ТЪПИТЕ ЗЕМЕДЕЛЦИ КАЗВАТ ИСКАМЕ 400ЛВ НА ТОН И ИЗЛИЗАТ ДА ПРОТЕСТИРАТ ПРЕД МИНИСТЕРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО В момента търсенето на пшеница е по-високо от предлагането и вероятно ще остане такава до януари когато но борсите излиза пшеница от Аржентина и Австралия Какви са причините -наи различни от лоша реколта в големи консуматори до увеличение на населението и хитри борсови спекуланти като чочо ти Джим Роджер Но тази цена е добра за България Тази година в страната ще бъдат произведени около 4.2 милиона тона пшеница и Химинпорт ще се спука да изнася на добри цени както хлебна така и фуражна Не знам дали знаеш но търсенето на фуражна пщеница е също голямо Чаоо Желая ти успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
sashev
преди 13 години
Джим Роджърс повтяра едно и също нещо от година и повече. А само преди месец цената на пшеницата удари четиригодишно дъно. Рязкото повишение се дължи на няколко фактора: закриване на къси позиции, намаление на очакваните добиви в Германия, Русия, Украйна, Казахстан, Канада, Индия, както и наливането на спекулативен капитал. Среднопретеглено цената е на ниско ниво спрямо предходните години. Точно на 1 юни 2009 г. пшеницата също удари 7,00 долара на бушел, но после падна драстично само за три месеца. Играта с увеличеното население е смешна, земя има достатъчно и само благодарение на биогоривата като алтернатива на използването на земеделска продукция, цените не се сриват допълнително. Преходните запаси от пшеница също са на високи нива - 180-190 млн.т. Това не е зърнена, а ценова криза. Един от проблемите е, че запасите са силно концентрирани в няколко страни: Китай, Индия, САЩ и Русия. С едно съм съгласен - субсидиите променят пазара, но такива са приетите правила на играта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
kefala
преди 13 години
Това също!!!Производителите трябва да имат възможност сами да продават стоката!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
kefala
преди 13 години
От 4-5 години тенденциите са нагоре!Малко хора се занимават със селско стопанство!Всички гледат да са на сянка!Затова ще плащат по-скъпо!А и това ,което се произвежда е с ужасно качество!Със селскостопански заводи не става!Със крадене на субсидии също!Тук също конкуренцията трябва да си е водеща!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Основният проблем със селскостопанските суровини е дългият им път до пазара. Т.е. няма ефективна система, чрез която производителите да получат полагащото им се, а лъвския пай остава в търговците и посредниците. Това изкривява неимоверно пазара, включително принуждава държавите да субсидират селскостопанското производство (което пък още повече изкривява пазара). Ако се разработи и развие система, която да елиминира тези пречки тогава нещата ще си дойдат по местата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
lyusien
преди 13 години
Защо чичо Джим -защото населението на земята е вече 7 милиарда и *** все по вече или колкото и да не вярваме на глобалното затопляне то вече е тук и отнема все по-вече обработваема земя или някои се *** с цените на земеделските продукти - разни хедж фондове инвестициони фондове и разни печени играчи като тебе които използват все по-вече виртуални пари и понеже са печени движат цените на суровините нагоре и надолу Или може би всичко заедно Но чичо Роджер е печен Тои може би отново е прав Чаоо Желая му успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още