IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Kinross и Red Back подготвят създаване на гигант в добива на злато

Red Back притежава мини в Гана и Мавритания, Kinross – в Канада, САЩ, Бразилия, Чили, Еквадор и Русия

10:13 | 03.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Kinross и Red Back подготвят създаване на гигант в добива на злато

Канадската компания за добив на злато Kinross Gold обяви, че планира придобиване на Red Back Mining. По този начин ще бъде създадена една от най-големите компании за добив на злато в света, пише CNBC.

Към момента Kinross Gold притежава 9% от капитала на Red Back, като за останалите 91% се планира да бъдат платени около 7 млрд. долара.

Това ще стане чрез заплащане на 30,50 канадски долара на акция от капитала на Red Back, като плащането ще стане чрез акции и варанти. Предложената цена е с премия от 17% спрямо текущата цена от 26,02 канадски долара на акция.

Red Back притежава мини в Мавритания и Гана, което ще даде на Kinross достъп до Западна Африка. Заедно с тях, компанията ще притежава 10 мини и четири проекта за добив на злато, разположени в осем различни страни.

Към момента Kinross има проекти и мини в Канада, САЩ, Бразилия, Чили, Еквадор и Русия.

Очакваният общ добив на компанията за 2010 година се оценява на 2,6-2,7 млн. тройунции злато. Прогнозите на анализаторите са, че до 2015 година добивът може да достигне 3,5 млн. тройунции, но според Kinross потенциалът след придобиването ще е много по-голям.

Финализирането на сделката би създало четвъртата по големина на пазарната капитализация компания в сектора на добива на злато. На челните позиции в класацията са Barrick Gold, Goldcorp и Newmont Mining.

Очаква се след сделката акционерите в Red Back да притежават около 37 на сто от капитала на новата компания. За да стане това, срещу всяка акция от Red Back ще се получават 1,778 обикновени акции от капитала на Kinross, както и варант за придобиване на още 0,11 акции.

Прогнозите са, че варантите ще бъдат листнати за търговия на борсата в Канада. Те трябва да бъдат с цена на упражняване 21,30 щатски долара и да бъдат със срок от четири години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още