IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола мина над 79 долара за барел

Суровината достигна най-високото си ниво от средата на миналата седмица насам заради оптимизма на азиатските пазари

09:09 | 02.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола мина над 79 долара за барел

Цената на петрола започна новата седмица с повишение, като котировките прескочиха над 79 долара за барел, достигайки най-високото си ниво от средата на миналата седмица. Повод за това стана оптимизмът на борсите в Азия, където биковете имат превес за шеста от последните седем търговски сесии, съобщава Bloomberg.

Ръстът в Азия е факт заради поредицата от силни отчети, като за момента 42% от компаниите, попадащи в индекса MSCI Asia Pacific, които са предали тримесечните си отчети от 12 юли насам, отчитат по-добри резултати от очакванията.

Новата седмица започна с ръст в цената на петрола с доставка през септември от 0,3 на сто до 79,17 долара за барел. Така суровината продължава възходящото си движение, което през юли донесе ръст от 4,4 на сто.

Сред причините за поскъпването на петрола е и отстъплението на американския долар спрямо еврото. Тази сутрин единната валута успява да напредне до 1,3080 EUR/USD, което ограничава интереса към инвестициите в суровини.

На борсата в Лондон днес петролът от сорта брент се търгува по 78,34 долара за барел, или с 0,2 на сто по-скъпо от края на миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още