IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Капризите на времето правят пшеницата опасна за спекулантите

Унищожителните за реколтата метеорологични условия тласкат цената на зърното нагоре, принуждавайки много спекуланти да затворят позициите си

14:39 | 29.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Капризите на времето правят пшеницата опасна за спекулантите

Резките промени на времето в Европа предизвикват ръст в цената на пшеницата, което кара мнозина спекуланти да бягат от залозите си за спад на котировките. Не са малко обаче и онези, които очакват недостиг на пшеница и изкупуват фючърси, което прави ценовите движения още по-резки.

За последните 19 дни на борсата в Чикаго пшеницата е повишила цената си с над 40 на сто. Основна причина за поскъпването от последните седмици са капризите на времето. Студената и дъждовна пролет бе последвана от горещо лято, пише в свой анализ немският вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung.

На борсата в Париж пък тон пшеница струва 186 евро – с 55% повече, отколкото през април. Само от края на юни хранителната суровина е поскъпнала с над 33 на сто, за да достигне най-високата си цена от август 2008 година насам.

По всичко личи, че краткосрочният тренд остава възходящ. Дори да е така обаче, преди да бъдем напълно сигурни в това, си заслужава да се вгледаме в причините за поскъпването на пшеницата. Поглед към САЩ показва, че основната причина за ръста на котировките е затварянето на къси позиции, с които доскоро се е спекулирало по посока спад в цената на пшеницата.

Причината за затварянето на тези къси позиции пък идва поради факта, че спекулантите явно са били изненадани от времето в Европа.

В момент, когато в Западна Европа и Русия пшеницата започна да зрее, се появи гореща вълна, която доведе до изсушаване на насажденията. В същото време Южна Европа бе наводнена от проливни дъждове, които пък унищожиха голяма част от реколтата. На този фон условията в САЩ и Китай обаче остават доста добри.

Заради капризите на времето американското министерство на земеделието понижи прогнозата си за глобалната реколта със 7,5 млн. тона до 661 млн. тона. Очакванията са по-слаби резултати да се постигнат в страните от бившия Съветски съюз, Европейския съюз, Турция и Индия.

Срещу тези 661 млн. тона стои световно потребление от 667 млн. тона, изчисляват от министерството. Поради тази причина се очаква спад на световните запаси с 6 млн. тона до 187 млн. тона, или 28% от световното потребление.

Поглед назад в историята показва, че това ниво е доста комфортно, тъй като се е стигало и до доста по-сериозно намаляване на запасите.

Затова спекулантите трябва да внимават, тъй като спекулативният ръст вече няма да може да запази толкова силна инерция, поне в краткосрочен план, завършва материалът на вестника. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още