IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сушата в Русия заплашва облигационерите със сериозни загуби

Възможно е слабата реколта да предизвика инфлация и да принуди правителството да емитира значително количество дълг

14:10 | 28.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Сушата в Русия заплашва облигационерите със сериозни загуби

Сушата в Русия, която е най-тежката за последното десетилетие, заплашва притежателите на руски облигации със сериозни загуби. Причината за това е опасността от инфлация, предизвикана от поскъпването на храните, както и голямата вероятност правителството да емитира нов дълг, за да набере средства за подкрепа на фермерите.

Високите температури са засегнали силно 32% от обработваемата земя, а в цели 23 области е обявено бедствено положение. Прогнозите на Съюза на зърнопроизводителите в страната са, че това може да предизвика удвояване на цената на зърното, се казва в материал на Bloomberg.

Оскъдната реколта може да предизвика инфлация от 8,1 на сто към края на годината, което е доста повече от правителствената прогноза за поскъпване на живота с 6 на сто, смята Ярослав Лисоволик от Deutsche Bank. Това може да накара централната банка да увеличи лихвения процент в страната за пръв път от две години насам, предполага пък Наталия Орлова от Alfa Bank.

Увеличаването на лихвите „може да предизвика корекция в цените на краткосрочните облигации, а по-късно и в тази на дългосрочните“, заявява Евгений Надорсхин от Trust Investment Bank в Москва, цитиран от медията.

Сериозна опасност за цените на облигациите се крие и в това, че правителството може да прибегне до емитиране на повече от планирания дълг през тази година. Засега намеренията са да се емитират облигации за 1,2 трлн. рубли (39,3 млрд. долара), които да бъдат пласирани на вътрешния пазар и с които да се финансира бюджетният дефицит.

Необходимостта от средства обаче може да се окаже и доста по-голяма, при положение че се наложи субсидиране на земеделските производители за компенсиране на тежките ефекти от сушата.

Правителството вече даде сигнал, че е готово да плаща по-високи лихви в опитите си да набере повече средства. Това дава надежда на зърнопроизводителите и вероятно ще компенсира част от загубите им.

Русия е трети по големина износител на пшеница в света, като през тази година се очаква спад на реколтата от 17 на сто спрямо миналата година. Това предизвика ръст в цената на зърното от 33 на сто през последната седмица.

Към момента хранителните продукти съставляват 38 на сто от кошницата, която измерва инфлацията в страната. Това означава, че сериозно поскъпване на зърното може да предизвика рязко движение нагоре на инфлацията, а по правило това води до спад в цената на облигациите.

Всичко това изправя облигационерите на сериозни рискове, които в голяма степен зависят от метеорологичните условия. За момента обаче прогнозите не са обнадеждаващи, тъй като в понеделник в Москва бе измерена най-високата температура за последните 130 години – 37,4 градуса по Целзий.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още