IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на основните суровини отчетоха ръст

Петролът и благородните метали поскъпнаха въпреки набиращите отново сила страхове от дефлация

23:02 | 20.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Цените на основните суровини отчетоха ръст

Цените на основните суровини – петрол и ценни метали, отчетоха повишения. Това се случи на фона на поскъпване на американския долар и въпреки страховете от дефлация, които отново започнаха да набират сила, предава Bloomberg.

Златото с доставка през август поскъпна с 0,8 на сто до 1 191,70 долара за тройунция. Така металът се отлепи от двумесечното дъно, регистрирано при 1 182 долара за тройунция вчера.

Причина за разпродажбите на злато през последните седмици стана ограничаването на страховете за развитието на дълговата криза в Европа. Повод за това даде и днешното успешно пласиране на облигации от Испания, Гърция и Ирландия.

Ниската цена на метала обаче започва да привлича инвеститорите, тъй като все още финансовите пазари не са достатъчно стабилни.

Днес доларът поскъпна срещу основните валути, като доларовият индекс напредва с 0,3 на сто до 82,75 пункта.

Ръст отчете цената и на останалите благородни метали. Среброто поскъпна с 0,9 на сто до 17,693 долара за тройунция, а паладият повиши цената си с 1,6 на сто до 451,05 долара за тройунция. Котировките на платината пък напреднаха с 0,3 на сто.

Петролът поскъпна с 0,9 на сто до 77,58 долара за барел, макар по-рано да бе отчетен спад на котировките до 76 долара за барел.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още