IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на пшеницата на световните борси неочаквано започна да пада

Спекулативни инвестиционни фондове са започнали през последните дни „да играят“ за понижение на цените на пшеницата

11:19 | 20.07.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Цената на пшеницата на световните борси неочаквано започна да пада

Неочаквано понижение на цената на пшеницата стана факт вчера на световните стокови борси, което само за ден беше в рамките на около 1,5%, съобщи Итар-Тасс. То започна от най-голямата борса в света за търговия със зърно – Чикагската.

Спадът в цената в Чикаго идва след скок от 11% от миналата седмица до 219 долара/т. Високо покачване на цената на пшеницата от две седмици насам има и на големите европейски борси.

В тази връзка експерт от Световния съвет по зърното с централа в Лондон коментира, че „световният пазар на хлебна пшеница се оказа във властта на големи спекуланти, които се опитват да го разклатят в условия на нарастване на неопределеността във връзка с, от една страна, продължаващото много горещо за тези ширини време в Русия и Казахстан, а от друга страна – с продължаващите дъждове в Канада“. Посочените държави са от първите в света по производство и износ на пшеница.

Според експерта „създава се впечатление, че в условията на възможна загуба на част от реколтата в Източна Европа и Северна Америка, спекулантите се опитват да предизвикат резки колебания на цените на зърното и най-вече на хлебната пшеница и по този начин да получат големи печалби от форуърдни сделки“.

Във връзка с небивалите горещини в Русия, Украйна и Казахстан и проливните дъждове в Канада, след значителния си спад през последната година, за последните две седмици, считано към края на миналата седмица, световните цени на пшеницата скочиха с над 30%, а преди четири дни отбелязаха 7-месечен максимум.

Вчера обаче цените на житото паднаха и експертите от бранша засега не могат точно да обяснят причините за възникналата обратна тенденция.

Същевременно според редица бизнес източници, цитирани от руската агенция, най-големите в света спекулативни инвестиционни фондове са започнали през последните дни „да играят“ за понижение на цените на пшеницата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
krasimir antonov
преди 12 години
a be glupazi, dnes e data 26/08/2011 a ne 20/07/2010 i koy se interesuva ot stari filmi i stara informacia - dobre,4e niamam ni6to ob6to ve4e s va6ata lajliva targovia
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
lyusien
преди 13 години
Инвестиционни и хедж фондове се *** в последно време с цените на суровините -сега с пшеницата преди два дни с цената на какаото а не много отдавна с цената на захарта Кои ли ще изяде мазната опашка накрая Сигурно е че ще има по-голямо търсене на хлебна пшеница от предлагането и цената и може да скочи рязко в следващите месеци Дали наи накрая чичи Джим няма да спечели отново Чаоо Желая му успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още